اقتصادیبهترین های کسب و کار

غلبه بر ترس در فارکس، مفهوم ترس در معامله چیست؟

در معاملات فارکس چگونه بر ترس غلبه کنیم؟

غلبه بر ترس و نا امیدی از کلیدهای موفقیت در تحلیل فارکس است،دکتر برِت استین­بارگِر نویسنده کتب محبوب بسیاری در زمینه روانشناسی بازار هستند. همچنین ایشان سهامداران و معامله‌گران موسسات مالی متعددی را جهت بهبود عملکرد آن‌ها آموزش می‌دهند. در این مقاله ایشان به بیان توصیه‌هایی مبنی بر مقابله با احساسات بسیار خطرناک برای معامله‌گری موفق و برخورد سازنده با آن‌ها پرداخته است.

چندی پیش با یکی از معامله‌گران کار می‌کردم و آمار سود و ضررهای او را زیر نظر داشتم. داشتن آمار صحیحی از معاملات، عادت بسیار خوبی است. ترتیب معاملات سودآور و زیان ­آور و همچنین عملکرد کلی شما در طول تمام دوره معاملاتی، اطلاعات زیادی درباره نحوه معامله‌گری شما و روانشناسی آن‌ها بدست می‌دهد.

ویژگی بارز این معامله‌گر این بود: الگوی سودهای کوچک و ضررهای کوچک. او برای هر روز حد ضرر معینی داشت، اما هرگز به آن مقدار نمی‌رسید. وقتی معاملات او را بررسی کردیم، متوجه شدیم که در هر معامله اهدافی را دنبال می‌کند و همچنین حد ضررهای خود را متناسب با حد ضرر مجاز روزانه خود تعیین  می‌کند. این معامله‌گر با مشخص کردن میزان ضرر، امکان اشتباه در معاملات را برای خود مجاز می‌داند و بعلاوه در صورت پیش‌بینی صحیح حرکت بازار، در معاملات باقی می‌ماند.

با این اوصاف مشکل چیست؟

پس از تجزیه و تحلیل معاملات این معامله‌گر، سریعا متوجه شدیم که او به ندرت به معاملات زیان‌آور خود اجازه می‌دهد که به حد ضرر تعیین شده برسند و همچنین معاملات او به ندرت به هدف سود مشخص شده می‌رسیدند. به محض حرکت بازار در خلاف جهت پیش‌بینی او، از معامله خارج می‌شد و در معاملات صحیح نیز به سود کمی قناعت و به سرعت آن را تثببیت می‌کرد.

بطور خلاصه، معاملات او مملو از ترس بود. هرگاه از ضرر می‌ترسید، به سرعت از معاملات خارج می‌شد و اگر از از دست دادن سود معاملات می‌هراسید، سریعا آن را تثبیت می‌کرد. به مرور این طریقه معامله‌گری مأیوسانه، معنا و مفهوم خود را از دست داده بود و به قولی چندرغازی از آن عایدی داشت. اما از دیدگاه روانشناسی، عملکرد او حاکی از این بود که ترس، محرک اصلی او بود.

ما در ذهن خود احساساتی را که بطور مداوم عملکرد ما برمبنای آن‌ها شکل می‌گیرد را شدیدتر و قوی‌تر می‌کنیم. اگر رفتار و عمل ما براساس ترس و وحشت باشد، هراس ما افزایش می‌یابد. اگر برمبنای ناامیدی (درماندگی و استیصال) عمل می‌کنیم، شدت آن بیشتر می‌شود. تردیدی نیست که این معامله‌گر که از روی ترس معاملات خود را یکی پس از دیگری می‌بندد، هرگز نسبت به عملکرد خود اطمینان خاطر ندارد.

یکی از قوانین مهم روانشناسی در آموزش فارکس بیان می‌کند که تنها در صورتی می‌توانیم بر ترس وحشت خود غلبه کنیم که رو در رو و مستقیما با آن‌ها مواجه شویم. اگر من از بیرون رفتن هراس داشته باشم، مسلما نمی‌توانم با نشستن در خانه اعتماد به نفس خود را افزایش دهم. من باید از دل آن چیزی که از آن ترس دارم گذر کنم و از طریق تجربه ثابت کنم که علیرغم خطر نتایج منفی و ناخوشایند، هیچ اتفاق مخوفی رخ نخواهد داد.

لذا از این نقطه نظر، ارتقای اعتماد به نفس صرفا از طریق موفقیت و پیروزی انجام نمی‌گیرد. ما با شکست و مشاهده اینکه با وجود ناکامی، می‌توانیم مجددا جهش کرده و پیشروی کنیم، اعتماد به نفس خود را بدست می‌آوریم.

در این مواقع استفاده از تصاویر ذهنی بسیار مفید هستند. می‌توانیم با جزئیات تصور کنیم که چگونه یک معامله سودآور در حال حرکت در خلاف جهت ورود است و بطور ذهنی نحوه غلبه بر این وضعیت را تمرین کنیم. اگر مکررا سناریوهای مشابهی را در ذهن خود  مرور کنید، به یک عادت تبدیل می‌شود و دیگر این شرایط اثر تهدیدآمیز بودن خود را از دست می‌دهند.

این اقدام باعث افزایش اعتماد به نفس می‌شود، چرا که ما به خود می‌گوئیم که می‌توانیم شکست بخوریم و مجددا به وضعیت عادی قبل بازگردیم.

لطفا توجه داشته باشید که با بکارگیری این قبیل روش‌های ذهنی و با قرار دادن مداوم ذهن در شرایط وخیم، حالتی خودآگاه را حفظ می‌کنیم. با تمرین و ممارست کافی می‌توانیم به سطحی از توانایی برای استفاده از این خودآگاهی در شرایط واقعی، دست پیدا کنیم. نحوه تمرین ما با تصاویر ذهنی، در هنگام انجام معاملات واقعی به کمک ما می‌آیند.

معامله‌گری که او را زیر نظر داشتم، یاد گرفت که چگونه در مورد هراس خود تجدید نظر کند. این شخص زمانی که دریافت با این شیوه معامله‌گری هرگز نخواهد توانست به اهداف خود دست یابد، از ترس خود در معاملات، می‌ترسید. به عبارت دیگر، دیدگاه خود را تغییر داد. مسئله از دست دادن پول نیست، بلکه بیم داشتن از ازدست دادن پول است که مانعی در مسیر بدست آوردن آن می‌باشد. در حالت خودآگاهی، او نگاهی متفاوت به وضعیت خود پیدا کرده بود و همین امر سبب شد نحوه معامله کردن او تغییر کند.

غلبه بر ناامیدی (استیصال)

اغلب اوقات معامله‌گران به دلیل ناامیدی تعادل خود را از دست می‌دهند و از برنامه معاملاتی شامل مدیریت سرمایه، سرپیچی می‌کنند. هنگامی که معاملات مطابق پیش‌بینی پیش نمی‌روند یا وقتی فرصت‌های خوب را از دست می‌دهیم، شرایط برای بروز عصبانیت و ناامیدی مهیا می‌شود.

این شرایط ناامیدکننده زمانی ایجاد می‌شوند که خواسته‌ها یا نیازهای دست نیافته بزرگی داشته باشیم. گرفتار شدن در یک ترافیک سنگین هنگامی که برای یک مصاحبه مهم عجله دارید، نمونه‌ای عالی از این نوع شرایط است.

پس از افتتاح حساب فارکس دو نوع روش برای کمک به غلبه بر ناامیدی و استیصال وجود دارند:

۱ – رفتاری. این روش شامل تمرینات آرامش‌بخش یا تصویرسازی از طریق بیوفیدبک و مدیتیشن است. با بکارگیری این روش‌ها، یاد می‌گیرید که علائم ناامیدی (افکار پلید، تحریکات فیزیولوژیکی و غیره) را در مواقع بروز و ظهور شناسایی کنید.

در این هنگام از شرایط ناامیدکننده فاصله می‌گیریم و به انجام تمریناتی می‌پردازیم که به حفظ خونسردی کمک می‌کنند و لازمه آن‌ها داشتن تمرکز است. برای مثال، در مدیتیشن می‌توانیم آرامش خود را بدست آوریم و بطور عمیق  و مرتب تنفس کنیم و در عین حال روی یک تصویر آرامش‌بخش تمرکز داشته باشیم.

از طریق ایجاد شرایط ذهنی و فیزیکی مغایر با حالت ناامیدی و درماندگی، می‌توانیم مانع از تسلط عصبانیت بر اعمال و تصمیمات خود شویم. یکی از انواع رفتارهای قدرتمند این است که در مواقعی که به انجام معاملات مشغول نیستیم، از تصاویر مدیریتی استفاده کنیم و با این اقدام به وضوح سناریوهایی از بازار را تصور ‌کنیم که معمولا باعث ناراحتی و آشفتگی ما می‌شوند.

در حالیکه صحنه‌های ناامیدکننده را با تمام جزئیات تصور می‌کنید، همزمان آرامش ذهن خود حفظ کنید: تنفس آرام و عمیق، سکوت کامل و غیره. تکرار این تمرین سبب می‌شود که در شرایط واقعی و به هنگام مواجهه با اتفاقات ناراحت‌کننده، با آرامش و خونسردی واکنش نشان دهید. نکته اصلی تمرین و تکرار است که باعث می‌شود در شرایطی که نتیجه دلخواه شما حاصل نشده، بطور خودکار با آرامش و شکیبایی رفتار کنید.

۲– شناختی. در روش‌هایی که در این دسته قرار می‌گیرند، افکار و حالات ذهنی ما به عنوان علل واکنش‌های احساسی ما تلقی می‌شوند. همانطور که پیش از این اشاره شد، معمولا ناامیدی و استیصال به دنبال نیازهای زیاد و توقعات بالا ظاهر می‌شوند. اگر بیش‌ازاندازه به نتیجه مثبت معاملات امیدوار باشیم و بعلاوه به سود حاصل از آن خیلی محتاج باشیم، در واقع خود را برای ناامیدی و ناراحتی در صورت عدم اجرای سناریوی دلخواه ما، آماده می‌کنیم.

همچنین نیازها و انتظارات مشابهی به هنگامی که بیش‌ازحد نفس و ضمیر خود (بخشی از شخصیت انسانی که به عنوان “من” شناخته می‌شود و از طریق ادراکات و احساسات با دنیای بیرونی ارتباط دارد) را با معاملات درگیر می‌کنیم، پدیدار می‌شوند، تا حدی که احساس ما نسبت به خود با سود و ضرر معاملات بالا و پایین می‌شوند.

یکی از روش‌هایی که برای من مناسب بوده این است که در معامله اول با حجم متوسطی وارد می‌شوم و درک و احساساتی که در قبال این معامله دارم را به عنوان یک فرضیه در نظر می‌گیرم. درصورتی که فرضیه من تائید نشود، می‌توانم ضرر کوچکی را تثبیت کنم و با داشتن این اطلاعات در خلاف جهت معامله اول، ورود ‌کنم.

با در نظرگیری معامله خود بصورت یک فرضیه و نه نتیجه نهایی، بطور ذهنی آمادگی ارتکاب اشتباه را دارم و در موقعیتی قرار می‌گیرم که می‌توانم ضرر مالی وارده را به عنوان هزینه‌ای که در قبال اطلاعات دریافتی از بازار پرداخته‌ام، بپذیرم.

مدیریت سرمایه ابزار قدرتمندی برای مدیریت ناامیدی است. من هرگز نمی‌خواهم به اندازه‌ای در یک روز متضرر شوم که دیگر قادر نباشم برای یک هفته معامله کنم. هرگز نمی‌خواهم ضرر هفته‌ای بسیار بزرگی را متحمل شوم که حتی با یک ماه معاملات موفق قابل جبران نباشد. هرگاه ضررها را به صورت چالش‌های معاملاتی در نظر بگیریم، در این صورت با مواجهه با آن‌ها قوت و انرژی بیشتری کسب می‌کنیم و حالات ناامیدی و درماندگی به ما دست نمی‌دهد.

ورود به معاملات با حجم‌های بسیار کوچک و توقع کسب سودهای کلان و غیرواقعی که می‌تواند زندگی ما را متحول کند، تنها منجر به نارضایتی و ناامیدی می‌شود. معامله‌گران تازه‌کاری را می‌شناسم که هر روز و هر هفته از معاملات را به عنوان حکم و مهر تائیدی بر موفقیت یا عدم موفقیت خود در نظر می‌گیرند. این طرز و طریقه کار، استرس و پریشان‌خاطری بسیار زیادی به همراه دارد و مانع از سودآوری مستمر می‌شود.

اگر بتوانیم ساختار ذهنی استوار و راسخی داشته باشیم، در این صورت به احتمال قوی می‌توانیم با ثبات و پایداری معامله‌کنیم. به این معنی که به حد کافی به خود اجازه ضرر بدهیم و از آن‌ها درس بگیریم. باید شکست‌های کوچک را بصورت فرصت‌های یادگیری و پیشرفت تلقی کنیم و نه تهدیدهایی نابودکننده.

تمرین روش‌های رفتاری و شناختی می‌تواند به ما در ایجاد عادات مثبت، تضعیف ناامیدی و در نتیجه کنترل و مدیریت معاملات کمک کند، به همین خاطر در نهایت نه تنها نتایج پایدار مثبتی را شاهد خواهید بود، بلکه به لحاظ عاطفی نیز رضایت خاطر دارید و از پوچی، استیصال یا هراس و وحشت به دور هستید.

غلبه بر ترس در فارکس! این مفهومی نیست که زیاد آن را در کلاس های یا بنیادی بشنویم یا این که آن را در اصول معامله گری به ما بگویند. اصولا مسئله ترس در معامله زمانی ایجاد می شود که عملا ما خودمان درگیر یک معامله شده باشیم و مفهوم ضرر را با گوشت و جان درک کرده باشیم.

این جاست که متوجه می شویم که با سنگی بزرگ به نام ترس رو به رو هستیم که باید راه مقابله با آن را بشناسیم. اصولا این ترس در تمام حالت های معامله با درصدهای مختلف سراغ معامله گران می رود. اما برای مشخص شدن بحث در ادامه بیشتر در مورد غلبه بر ترس در فارکس و روش های آن صحبت خواهیم کرد.

اولین قدم برای غلبه بر ترس در فارکس و شناخت انواع روش های آن، این موضوع است که اصولا این ترس چیست؟ در کلام ساده تر چه زمانی ما درگیر می شویم؟ شناخت این مفهوم نیمی از راه حل را در اختیار ما می گذارد.

به طور کلی گفته می شود همه انسان ها با چند حس مشترک متولد می شوند. یکی از این احساس ها ترس می باشد. در واقع ترس عاملی بیولوژیک دفاعی برای زنده نگه داشتن موجود زنده است. اگر ترسی وجود نداشت احتمالا نسل انسان ها در همان ابتدا نابود می شد. بنابراین اگر کسی می گوید ترسی در معامله ندارد یا این ترس را نمی شناسد و یا دوست ندارد باور کند که او هم می ترسد!

غلبه بر ترس در فارکس، مفهوم ترس در معامله چیست؟

مهمترین سوالی که برای رسیدن به روش های غلبه بر ترس در فارکس باید به آن پاسخ دهیم این است که عملا این ترس چه زمانی در معامله سراغ ما می آید؟ یا اگر بخواهیم بهتر بگوییم، زمانی می توانیم دست به غلبه بر ترس در فارکس بزنیم که نشانه های این ترس را بشناسیم.

برای درک این موضوع یک استراتژی مشخص را مثال می زنیم. یکی از معروف ترین و البته مهمترین استراتژی هایی که در بیشتر بازارهای سرمایه ای کاربرد دارد، مشخص کردن حد ضرر و سود است. در واقع شما با بنیاد نهادن یک خط فرضی حداکثر میزان سود و حداکثر میزان ضرر خودتان را از معامله ی در حال انجام پیش بینی می کنید. هرگاه روند معامله یکی از این خطوط را قطع کند شما باید از معامله خارج شوید.

اما این استراتژی برعکس ایده نظری ساده ای که دارد، در عمل بسیار مشکل و سخت است. بسیاری این خطوط را در موقعیت های مختلف نادیده می گیرند. بر اساس این نادیده گرفتن می توان حالت های مختلفی تعریف کرد که یکی از آن ها مربوط به غلبه بر ترس در فارکس است.

اگر فرد خط ضرر خود را نادیده بگیرد و از آن رد شود، در واقع درگیر مسئله امید کاذب شده است. اگر این فرد حد صعود خود را نادیده گرفته و از آن رد شود درگیر احساسی به نام طمع شده است اما سوال اینجاست اگر فرد قبل از رسیدن به این خطوط فرضی معامله خودش را ببندد درگیر چه احساسی می شود؟ درست حدس زده اید. اینجا دقیقا مسئله ترس وجود دارد. این نکته بسیار مهم در غلبه بر ترس در فارکس است.

در واقع وقتی فرد با اندکی حرکت خلاف جهت پیش بینی و قبل از رسیدن به حد ضرر اقدام به فروش می کند و عملا در حرکت مثبت نیز به سرعت و قبل از حد سود تعیین شده خارج می شود، نشان دهنده این موضوع است که ترس از دست رفتن سرمایه گریبان فرد را گرفته است. در این جاست که باید سراغ غلبه بر ترس در فارکس برویم.

غلبه بر ترس در فارکس، نگاه عمیق تر به ترس

بیایید برای بررسی غلبه بر ترس در فارکس، مسئله ترس را کمی عمیق تر نگاه کنیم. در واقع ترس یک احساس ذهنی محسوب می شود. ترس یک نوع هشدار قبل از وقوع اتفاق است. این هشدار ممکن است در بسیاری از موارد جان ما را نجات دهد، اما برخی مواقع نیز ذهن را دچار اشتباه در موقعیت سنجی می کند.

در واقع ذهن با ایجاد تصویرهای عجیب و غریب و بسیار بزرگ تر نسبت به واقعیت عملا مرز میان واقعیت و خیال را کم رنگ تر می کند و اینجاست که ترس قوت بیشتری می گیرد و هرچه این ترس قوی تر شود عکس العمل غیر منطقی تری شاهد خواهیم بود.

در کلام ساده تر یک مثال در مورد غلبه بر ترس در فارکس و این مفهوم می تواند موضوع را روشن تر کند. شما تصور کنید سیستم هشدار طوفانی در شهر نصب شده باشد که قبل از وقوع طوفان عملا می تواند خطر لازم را به ما بدهد. اما اگر بر اثر هر دلیل این هشدار خطر یک نسیم ملایم را برابر با خطر یک طوفان عظیم تشخیص دهد چه اتفاقی رخ می دهد؟

بنابراین ما در غلبه بر ترس در فارکس قرار نیست با خود ترس مقابله کنیم، بلکه در مفهوم غلبه بر ترس در فارکس قرار است با تصویر بزرگ شده از یک واقعیت عادی مبارزه کنیم. به طور مثال شما با ایجاد یک حد ضرر ده درصدی مشخص می کنید تا ده درصد ضرر برای سرمایه شما با توجه به ریسک انجام شده می تواند مناسب باشد.

بنابراین تصویر واقعی ایجاد شده یک ضرر ده درصدی است اما وقتی شما در ضرر یک یا دو درصد از بازی خارج می شوید و اجازه مشخص شدن روند سهم را نمی دهید عملا هر یک درصد منفی را برابر با صد در صد تصویر کرده اید.این جاست که باید با مفهوم غلبه بر ترس در فارکس در برابر این تصویر ایستاد و آن را به واقعیت نزدیک تر کرد.

روش های غلبه بر ترس در فارکس چیست؟

به طور کلی محققین و روانشناسان معتقد هستند که برای مقابله با ترس و برای بیان روش های مختلف غلبه بر ترس در فارکس باید هر فرد ریشه های اصلی ترس در وجود خودش را پیدا کند. در کلام ساده تر مفهوم ضرر و ترس از ضرر از نظر اقتصادی برای تمامی معامله گران تقریبا برابر است. این ذهنیت هر فرد است که این واقعیت و مفهوم برابر را تغییر می دهد و آن را به چیزی دیگر تبدیل می کند.

اما مسلما ما برای بیان روش های مختلف غلبه بر ترس در فارکس قرار نیست ذهن تک تک شما را موشکافانه بررسی کنیم. از این رو سعی می کنیم روش هایی را بیان کنیم که به صورت کلی کاربرد دارد و می تواند به شما در جهت غلبه بر ترس در فارکس کمک کند. بنابراین برای فهمیدن این روش های غلبه بر ترس در فارکس با ما در ادامه مسیر همراه باشید.

غلبه بر ترس در فارکس، بشناسید!

یکی از مهمترین علت های ترس و تصویرسازی های ذهنی عدم شناخت درست از موقعیت است. در کلام ساده، بسیاری از ما در محیطی تاریک و ناشناخته قرار بگیریم، ترس را به خوبی می توانیم لمس کنیم. علت این موضوع از عدم شناخت کامل نسبت به آن محیط است. بازار سرمایه در حالت کلی و بازار فارکس که یک بازار نو و جهانی محسوب می شود در حالت اختصاصی تر عملا برای بسیاری از کاربران محیطی ناشناخته محسوب می شود.

از این رو این افراد نسبت به هر قدم و هر معامله ای که انجام می دهند ترس خواهند داشت. اولین و بهترین راه غلبه بر ترس در فارکس ساخت یک شناخت مناسب است. در واقع آموزش های متناسب با بازار و دست به کار شدن در بازار به صورت همزمان می تواند تصویر واقعی تری از این موقعیت در ذهن شما بسازد و همین مفهوم برای غلبه بر ترس در فارکس می تواند کفایت کند.

غلبه بر ترس در فارکس، تصویر سازی ذهنی!

بسیاری ما از چیزی می ترسیم که اصلا وجود خارجی ندارد و قرار نیست وجود خارجی نیز داشته باشد. در کلام ساده تر بسیاری از ما از آن چیزی که در ذهن خود ساخته ایم فرار می کنیم و می ترسیم. بنابراین بهترین مسیر غلبه بر ترس در فارکس را می توان مقابله با خود ذهن بدانیم.

در واقع شما باید برای غلبه بر ترس در فارکس دلایل ترس خودتان را یک به یک بررسی کنید. طی این بررسی ها متوجه می شوید دلایل به ظاهر منطقی ذهن شما تماما نیمه کاره است. یعنی ذهن شما تا جایی این تصویر سازی را ادامه داده است که به نظر منطقی می آید و همین اندازه منطق نیز برای قبولاندن این ترس به شما کافی بوده است.

در حالی که برای غلبه بر ترس در فارکس وقتی دست به بررسی تک تک این دلایل می زنید متوجه می شوید یا عملا دلیل منطقی وجود ندارد، یا اگر هم وجود دارد نیاز به ترس بزرگی در این بین نمی باشد. این روش نیز می تواند به ما در جهت غلبه بر ترس در فارکس کمک کند.

غلبه بر ترس در فارکس، به خودتان فرصت دهید!

در مسئله غلبه بر ترس در فارکس و روش های گفته شده این گونه تصور نکنید که قرار است تمام اتفاقات را یک شبه حل کنید و از فردا بدون ترس دست به معامله بزنید. اولا ترس یک ویژگی ذهنی انسان است و به هیچ عنوان نابود نمی شود. تنها شما می توانید آن را کنترل کنید. ثانیا این کنترل نیاز به زمان و تمرین دارد.

پس بهتر است برای غلبه بر ترس در فارکس با ذهن خودتان کمی راه بیایید و سعی کنید به آن فرصت بدهید. برای مثال اگر حد ضرر و حد سود منطقی برای شما ترسناک است آن را کمی پایین تر در نظر بگیرید و سعی کنید به آن حدود نزدیک شوید. این گونه کم کم می توانید با واقعیت ها کنار بیایید و عملا راه غلبه بر ترس در فارکس را پیدا کنید.

پایان سخن از آن چه که گفته شد!

ما در این مقاله سعی کردیم نگاه منطقی به مسئله ترس داشته باشیم و آن را با راه ها و روش های غلبه بر ترس در فارکس توضیح دهیم. در واقع این راه ها بیش از آن که به شما کمک کند ترستان را کنار بگذارید، می تواند به شما کمک کند که این ترس و علت های آن را بشناسید. همانطور که گفتیم شناخت می تواند بهترین عامل در کنار زدن ترس از ذهن باشد. یادتان باشد که بسیاری از این ترس ها توسط خود ذهن ساخته می شود تا شما را محافظت کند. پس ذهن خودتان را مدیریت کنید تا موفق شوید.

دکمه بازگشت به بالا