اگر زن تمکین نکند میتواند طلاق بگیرد؟
همه میدانند که طلاق انواع گوناگونی از جمله طلاق به درخواست شوهر، طلاق به درخواست زوجه و طلاق توافقی دارد. ولی بر اساس قانون و عرف جامعه ما طلاق از سوی شوهر بدون داشتن هیچ دلیلی قابل قبول بوده و در شرایطی که مرد کل حق و حقوق مالی زوجه را از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل، نحله و شرط تقسیم اموال مرد پرداخت کند، قادر خواهد بود بدون هیچ دلیل خاصی و اثبات آن به دادگاه خانواده از همسر خود طلاق بگیرد.
از این رو در این مقاله روشی را به شما معرفی میکنیم که مرد بدون پرداخت نفقه و اجرتالمثل و نحله و تقسیم کردن دارایی خود همسرش را طلاق دهد. در این مقاله که به خواست مراجعان عزیز تهیه شده، مطالبی همچون تمکین و عدم تمکین زوجه و درخواست طلاق زن در حالتی که تمکین نکند، توسط بهترین وکیل طلاق در اصفهان که تخصص و تبحر زیادی در دعاوی و امور خانواده دارد، مورد بحث قرار میگیرد. اگر شما هم مایل هستید در این زمینه اطلاعات خود را افزایش دهید، حتما تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
تمکین به چه معناست؟
پس از جاری شدن صیغه عقد میان زن و مرد، زوجین در برابر یکدیگر تکالیف شرعی و قانونی پیدا کرده که عدم رعایت این تکالیف از طرف هر کدام از زوجین نسبت به دیگری سبب عدم تمکین و ضمانت اجرا میگردد.
ممکن است در عرف جامعه عبارت تمکین و عدم تمکین برای زوجه به کار رود ولی به این خاطر که تکالیف شرعی و قانونی زوجین دو جانبه میباشد و عدم رعایت آن سبب ضمانت اجرایی میگردو برای مرد نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
تمکین به دو دسته عام و خاص تقسیمبندی شده که به شرح زیر است:
تمکین عام: برای زوجه یعنی اینکه در امور خانوادگی از شوهر خود تبعیت نماید مانند زندگی در خانهای که شوهرش برای سکونت تهیه دیده است و یا حسن رفتار با شوهر، رعایت نظافت خود و منزل، کسی اجازه از شوهر جهت خروج از منزل جز شروط خاصی که ضمن عقد ازدواج میان طرفین در این موارد برقرار باشد.
تمکین خاص: هم یعنی به معنی اجرای درخواستهای مرد در امور جنسی و زناشویی میباشد. جز در مواردی که تقاضای مرد خارج از عرف بوده و یا زوجه بنا عللی جهت عدم رفع نیاز مرد داشته باشد که به لحاظ قانونی و شرعی قابل قبول است و در این شرایط حق دارد به درخواست مرد پاسخ ندهد.
مقدمات طلاق با عدم تمکین زوجه
زوجه در برابر شوهر خود میبایست به تکالیفی که شرعا و قانونا پس از جاری شدن صیغه عقد بر ذمهاش قرار گرفته است و به عنوان تمکین عام و خاص شناخته میشود عمل نماید.
اکنون در صورتی که زن به تکالیفی که ذکر شد تبعیت نکند مرتکب عدم تمکین یا نشوز گردیده است. چنانچه زوجه مرتکب عدم تمکین و نشوز گردیده باشد در قانون خانواده ضمانت اجراهایی برای وی همراه خواهد داشت شامل موارد زیر میباشد:
- مرد حق دارد با اثبات عدم تمکین زوجه به دادگاه رسیدگی کننده به این دعوا تقاضای ازدواج مجدد کند.
- مرد حق دارد به علت عدم تمکین زوجه از پرداخت نفقه به وی امتناع ورزد که به منظور عدم پرداخت نفقه نیز عدم تمکین زوجه میبایست در دادگاه خانواده اثبات گردیده باشد.
- مرد حق دارد با اثبات عدم تمکین زوجه از دادگاه رسیدگی کننده به این دعوا تقاضای طلاق زن را بنماید.
طلاق زوجه در صورت عدم تمکین
بیان شد که چنانچه زن تمکین نکند پیامدهایی برای وی به دنبال خواهد داشت که از جمله آن عواقب یا ضمانت اجراها این میباشد که مرد قادر است با اثبات عدم تمکین زوجه در حضور وکیل خانواده در اصفهان یا شهر مورد نظر از دادگاه رسیدگی کننده به این مسئله درخواست طلاق کرده که در این شرایط موظف به پرداخت نفقه، اجرت المثل، نحله و شرط تنصیف دارایی مرد به زوجه نخواهد بود.
به این معنا که با در نظر داشتن اینکه حق طلاق در قانون با مرد میباشد و هر زمان بخواهد قادر است بدون هیچ دلیل به خصوصی و فقط با پرداخت کلیه حق و حقوق مالی زن از وی طلاق بگیرد. ولی در شرایطی که مرد بتواند با دارا بودن ادلهای با عنوان عدم تمکین و همچنین با اثبات آن به دادگاه همسرش را طلاق بدهد از پرداخت نفقه، اجرت المثل ایام زندگی، تنصیف داراییها و اموال مرد و نحله معاف خواهد گردید.
اثبات عدم تمکین زوجه از طریق مرد به دادگاه کار دشواری بوده جز آنکه خود زن در دادگاه به مواردی که موجب عدم تمکین بوده اقرار نماید. یا آنکه زوجه از عدم تمکین خویش در برابر شوهر افرادی را آگاه نموده باشد که آن افراد در دادگاه خانواده رسیدگی کننده بر علیه او شهادت دهند.
مورد دیگر اینکه قاضی دادگاه با در نظر گرفتن قرائن و شواهد و اظهارات زوجین در دادگاه علم به عدم تمکین از طرف زوجه پیدا کند.
آیا ارتباطی میان عدم تمکین و طلاق از طرف زوجه وجود دارد؟
در خصوص ارتباط میان عدم تمکین و طلاق از سوی زن، باید گفت که در حقیقت عدم تمکین و طلاق در بیشتر مواقع دلیلی بر طلاق از سوی زوجه نمیباشند. در حقیقت چنانچه زوجه متقاضی طلاق میباشد و علاوه بر این تمکین هم نکند، میبایست به شرایط قانونی طلاق از سدی زن اشاره داشت. فرض کنید که زوجه به علل گوناگونی از شوهر خود تمکین نمیکند، حال در این شرایط متقاضی طلاق هم میباشد، از این رو بایستی دلایل قانونی و محکمه پسندی برای طلاق داشته باشد.
اگر که دلایل قانونی از سوی زن برای طلاق به دادگاه تسلیم نگردد، امکان صدور گواهی عدم امکان سازش وجود نخواهد داشت.
عدم تمکین نتایج به همراه دارد که به شرح زیر است:
- طبق ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی موجب عدم استحقاق زن نسبت به نفقه میشود.
- بر اساس مواد ۱۶ و ۱۷ قانون حمایت خانواده مرد میتواند از دادگاه اجازه ازدواج مجدد دریافت نماید.
پس مرد زمانی میتواند زن دیگری اختیار کند که به دادگاه مراجعه و عدم تمکین زوجه را اثبات کند و با اثبات این امر از دادگاه کسب اجازه ازدواج مجدد نماید. - مرد میتواند دعوی طلاق در دادگاه مطرح نماید.
نکته: توجه داشته باشید که در تمامی موارد فوق اقدام شوهر باید مسبوق به سابقه اثبات عدم تمکین زوجه باشد. اصولا ابتدا مرد دادخواست تمکین به دادگاه میدهد و اگر که دادگاه زوجه را محکوم به تمکین نماید و حکم قطعی گردد، مرد حق دارد از این حکم به منظور طرح دعاوی دیگر از جمله، طلاق، اخذ اجازه ازدواج مجدد استفاده کند. اگر مرد تصمیم بگیرد همسر خود را طلاق دهد میبایست مهریه وی را پرداخت کند. ولی دیگر حقوق اعم از نفقه، نصف دارایی مرد و… به زوجه تعلق نخواهد گرفت.
عدم تمکین شوهر یا عدم انجام تکالیف زناشویی از طرف او هم ضمانت اجرای حقوقی خواهد داشت و زن قادر است با رجوع به دادگاه الزام مرد را به انجام تکالیف خود درخواست کند. همچنین عدم تمکین مرد به نوعی سوءمعاشرت محسوب میگردد و در صورتی که مصادیق عسر و حرج باشد، زن حق دارد از دادگاه درخواست طلاق نماید.
اگر زنی تمکین نکند میتواند مهریه خود را مطالبه کند؟
یکی از سوالات پرتکراری که مراجعان موسسه حقوقی اصفهان از حامد امیری وکیل خوب در اصفهان که در حوزه دعاوی خانواده تخصص و تبحر دارد، میپرسند این است که اگر زنی تمکین نکند، میتواند مهریه خود را دریافت کند؟ وی پاسخ میدهد: بعد از خوانده شدن عقد نکاح، زوجه تحت عنوان مالک مهریه استحقاق وصول آن را در هر موقعی که بخواهد دارد و هیچ چیز حتی عدم تمکین از شوهرش نمیتواند مالکیت زوجه را از مهریه خود سلب نماید. به بیانی دیگر اثبات عدم تمکین زوجه از شوهر به عنوان جواز به منظور عدم پرداخت مهریه زن نیست.
با این حال این مسئله به معنی این نیست که زوجه حق امتناع از انجام تکالیف زناشویی خود را خواهد داشت؛ زن فقط در شرایطی حق اخذ نفقه را دارد که از شوهر خود تمکین عام و خاص نموده باشد. در شرایطی که عدم تمکین زوجه توسط شوهر اثبات گردد مرد از پرداخت نفقه به او معاف خواهد گردید.
سخن پایانی
در پایان این مطلب و به عنوان جمعبندی مطالب گفته شده لازم است بدانید که پس از جاری شدن صیغه عقد میان زن و مرد، زوجین در برابر یکدیگر تکالیف شرعی و قانونی پیدا کرده که عدم رعایت این تکالیف از طرف هر کدام از زوجین نسبت به دیگری سبب عدم تمکین و ضمانت اجرا میگردد. چنانچه زن تمکین نکند پیامدهایی برای وی به دنبال خواهد داشت که از جمله آن عواقب یا ضمانت اجراها این میباشد که مرد قادر است با اثبات عدم تمکین زوجه از دادگاه رسیدگی کننده به این مسئله درخواست طلاق کرده که در این شرایط موظف به پرداخت نفقه، اجرت المثل، نحله و شرط تنصیف دارایی مرد به زوجه نخواهد بود.
سوالات متداول
- آیا در صورت عدم تمکین زن تمام حقوق مالی او از بین میرود؟
خیر مهریه تحت هر شرایطی به زن تعلق میگیرد و حتی با تمکین مرد موظف به پرداخت آن خواهد بود که در متن مقاله توضیح داده شده است.
- در صورتی که زن تمکین نکند مرد میتواند او را طلاق دهد؟
بله امکان طلاق زوجه به علت عدم تمکین وی از شوهر وجود دارد که اثبات عدم تمکین زوحه توسط مرد برای طلاق امر دشواری است.
- در هر صورت عدم تمکین زوجه ضمانت اجرا خواهد داشت؟
خیر در مواردی قانون و شرع به زن این اجازه را داده است که از شوهر خود تمکین نکند مثل تمکین نکردن در دوران حق حبس زن یا تمکین نکردن به دلیل بیماریهای مقاربتی مرد.