تقویم بارداری ماه به ماه
تقسیم بندی هفته ها و ماههای بارداری
با کمی دقت در جدول ماه های بارداری؛ می توانید به سادگی تقویم بارداری مربوط به خود را به دست آورید و درنتیجه از میزان رشد کودک خود در دوره های مختلف بارداری آگاه شوید.
سه ماهه اول بارداری
سه ماهه اول بارداری شامل هفته یکم تا هفته سیزدهم بارداری است. بعد از لقاح و لانه گزینی و تقسیم سلولی، رویان ایجاد می شود. در این دوران از بارداری، رویان در حقیقت دو لایه سلولی است که منشأ ایجاد تمامی ارگانها و اعضای بدن جنین در طول این نه ماه می باشد. رویان به سرعت رشد پیدا می کند و به جنین تبدیل می شود اندازه جنین در ابتدا تنها به بزرگی یک دانه لوبیا است، جنین کوچک همواره در حال تکان خوردن می باشد. قلب به سرعت می تپد، روده در حال شکل گیری بوده و قسمت مردانه و یا زنانه جنین به همراه پلکها، دهان و بینی نیز در حال ایجاد می باشند.
ماه های بارداری
خوشبختانه با کمی دقت می توانید به سادگی تقویم بارداری مربوط به خود را به دست آورید و درنتیجه از میزان رشد کودک خود در دوره های مختلف بارداری آگاه شده و متناسب با میزان رشد او، چه از نظر تغذیه ای، چه از نظر بدنی و چه از نظر روحی شرایط خود را ارزیابی کرده و به بهترین شکل آماده شوید.می دانیم که عادات ماهانه(قاعدگی یا پریود) زنان در طول بارداری متوقف می شود.
همچنین روشن است که بارداری از زمان لقاح(آمیختگی) سلول های جنسی مرد و زن آغاز می شود.با این حال از آنجا که در اکثر موارد امکان اطلاع از زمان دقیق لقاح ممکن نیست(توجه: زمان لقاح با زمان آمیزش یکی نیست!) در تمام دنیا به عنوان استاندارد مرسوم شده که نقطه آغاز دوره بارداری را اولین روز «آخرین قاعدگی یا پریود زن(یا به اختصار LMP)» درنظر می گیرند.
برای مثال اگر آخرین قاعدگی زن قبل از بارداری از روز ۱۵ مردادماه سال ۱۳۹۲ شروع شده باشد، این روز(یعنی ۱۵/۰۵/۱۳۹۲) نقطه شروع دوره نه ماهه بارداری او محسوب می شود.بنابراین از آنجا که لقاح حدود ۱۴ روز بعد از اولین روز آخرین قاعدگی زن انجام می شود، زن در دو هفته آغازین بارداری که با این روش حساب شود، واقعاً باردار نیست.
زمانی که به عنوان طول متوسط دوره بارداری بیان می شود، حدود ۲۶۶ روز(اندکی کمتر از ۹ ماه) از زمان لقاح و درنتیجه به عبارت دیگرحدود ۲۸۰ روز(۴۰ هفته یا اندکی بیشتر از ۹ ماه) از اولین روز LMP است.به تاریخی که در آن ۴۰ هفته از اولین روز LMP گذشته است، «موعد مقرر یا زمان تقریبی زایمان(Due date)» می گویند که طول متوسط دوره بارداری در سراسر دنیا را نشان می دهد.
به دست آوردن زمان تقریبی زایمان کار ساده ایست
۱) ابتدا یک سال به تاریخ اولین روز آخرین قاعدگی زن(LMP) اضافه کنید.
۲) سپس سه ماه از تاریخ به دست آمده کم کنید.
۳) و در نهایت هفت روز به تاریخ به دست آمده اضافه کنید.
بنابراین مثلاً اگر اولین روز آخرین قاعدگی زنی ۱۵ مرداد ۱۳۹۲ بوده است، ابتدا یک سال به این تاریخ اضافه می کنیم تا به تاریخ ۱۵ مرداد ۱۳۹۳ برسیم. سپس از این تاریخ سه ماه کم می کنیم تا به تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ برسیم و در نهایت به این زمان هفت روز اضافه می کنیم تا زمان تقریبی زایمان به دست آید: ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۳ !
توجه کنید اولاً یک چنین تخمینی فقط زمان متوسط زایمان را ارائه می کند؛ به طوری که فقط حدود ۵% زنان دقیقاً در همین زمان(یعنی ۲۸۰ روز بعد از اولین روز LMP خود) زایمان می کنند.حدود ۷۰% زنان در محدوده دوهفته قبل تا دوهفته بعد از این تاریخ و حدود ۹۵% زنان نیز در محدوده یک ماه قبل تا یک ماه بعد از این تاریخ زایمان می کنند.ثانیاً بسته به شرایط زن، نوع زایمان او(طبیعی یا سزارین)، میزان رشد جنین و… ممکن است زمان زایمان با زمان محاسبه شده تفاوت قابل توجهی داشته باشد.به هرحال فراموش نکنید نظر یک پزشک متخصص و مجرب که به شرایط شما و جنین تان اشراف کامل دارد، بر همه نظرات دیگر از جمله یک چنین محاسباتی ارجح است.
تقویم استاندارد ماه های بارداری را به صورت زیر ارائه دهیم
ماه اول: از تاریخ اولین روز LMP تا ۴ هفته و ۲ روز بعد.
ماه دوم: از ۴ هفته و ۳ روز بعد تا ۸ هفته و ۴ روز بعد.
ماه سوم: از ۸ هفته و ۵ روز بعد تا ۱۲ هفته و ۶ روز بعد.
ماه چهارم: از ۱۲ هفته و ۷ روز بعد تا ۱۷ هفته و ۱ روز بعد.
ماه پنجم: از ۱۷ هفته و ۲ روز بعد تا ۲۱ هفته و ۳ روز بعد.
ماه ششم: از ۲۱ هفته و ۴ روز بعد تا ۲۵ هفته و ۵ روز بعد.
ماه هفتم: از ۲۵ هفته و ۶ روز بعد تا ۳۰ هفته بعد.
ماه هشتم: از ۳۰ هفته و ۱ روز بعد تا ۳۴ هفته و ۲ روز بعد.
ماه نهم: از ۳۴ هفته و ۳ روز بعد تا ۳۸ هفته و ۴ روز بعد.
ماه دهم: از ۳۸ هفته و ۵ روز بعد تا ۴۰ هفته کامل که زمان متوسط زایمان طبیعی(Due date) است.
طریقه محاسبه سه ماهه های بارداری(Trimesters) نیز به صورت زیر است
سه ماهه اول: از تاریخ اولین روز LMP تا ۱۳ هفته و ۲ روز بعد.
سه ماهه دوم: از ۱۳ هفته و ۳ روز بعد تا ۲۶ هفته و ۵ روز بعد.
سه ماهه سوم: از ۲۶ هفته و ۶ روز بعد تا ۴۰ هفته کامل که زمان متوسط زایمان طبیعی است.
تقویم بارداری هفته به هفته یک زن
بارداری یکی از هیجان انگیزترین دوران زندگی است. مطالب تقویم بارداری یک زن درباره تغییرات و رشد جنین برای مثال اینکه جنین هر هفته چقدر وزن اضافه میکند، وضعیت و حالات مادر در هفته های بارداری و زمان آزمایش ها و غربالگری های این دوران صحبت می کند. دوران بارداری بطور قراردادی به سه تا سه ماهه (Trimesters) تقسیم شده است، سه ماهه اول بارداری که از هفته اول تا پایان هفته 13 بارداری است، سه ماهه دوم بارداری از هفته 14 تا هفته پایان 27 و سه ماهه سوم بارداری از هفته 28 تا زمانیکه کودک بدنیا بیاید.
فقط توجه کنید که مطالب تقویم بارداری هفته به هفته یک زن ، بر مبنای “سن بارداری” هست. یعنی از اولین روز آخرین قاعدگی تان حساب می شود. پس شما طبق سن بارداری که پزشک یا ماما براتون حساب کرده با ما پیش بیایید. برای مثال، وقتی پزشک تان سن شما را 11 هفته و 2 روز در پرونده شما نوشته ، پس یعنی شما 11 هفته را تمام کرده و وارد هفته 12 شده ید. در یک زن هم همان هفته 12 بارداری را بخوانید.
برای محاسبه سن بارداری هم نیاز به شمردن روزها یا سونوگرافی های مکرر نیست، با استفاده از ماشین حساب بارداری یک زن میتوانید سن بارداری تان رو به راحتی حساب کنید.
محاسبه سن بارداری و سن جنین آنلاین
حتی میتوانید روز زایمان را هم با استفاده از ابزار آنلاین ماشین حساب زایمان در قسمت ابزارهای سایت یا اپلیکیشن محاسبه کنید و از همان اول برای یکی از بهترین روزهای زندگیتان برنامه ریزی کنید.
ماشین حساب زایمان
خب بعد از به دنیا اومدن فرزندتان هم می توانید رشد هفته به هفته شیرخوار را دنبال کنید. البته دوران بارداری زمان خیلی مناسبی برای مطالعه است. هم زمان با گذشت هفته های بارداریتان می توانید در مورد زندگی نوزاد پس از تولد هم مطالعه کنید. مراقبت از فرزند تازه به دنیا اومده برای خودش پروژه بزرگی است.