چه موقع باید سرویس گیربکس اتوماتیک را انجام دهیم؟
گیربکس ماشین مانند دیگر اجزای آن به سرویس های دوره ایی نیازمند است که این سرویس ها یا غالبا به توصیه ی کمپانی های سازنده بنا بر کارکرد کیلومتر یا زمان باید صورت بپذیرد. از عوامل افزایش طول عمر قطعات گیربکس می توان به تعویض فیلتر و روغن آن، سرویس های دوره ایی به موقع، رانندگی صحیح و اصولی و آگاهی داشتن از نحوه عملکرد یک گیربکس نام برد. غالبا زمان توصیه شده برای سرویس های دوره ایی گیربکس اتوماتیک و هم چنین تعویض روغن آن بین ۲۰۰۰۰تا ۶۰۰۰۰ کیلومتر می باشد.
شرایط رانندگی یکی از عوامل مهم در تعیین زمان سرویس های دوره ایی و تعویض کردن روغن می باشد. به طور مثال اگر شما در شهری پر ترافیک زندگی می کنید و ساعات طولانی را با خودروی خود در اتومبیل به سر می برید باید این نکته را بدانید که ماندن در ترافیک باعث افرایش دمای روغن و هم چنین کاهش عمر آن می شود به همین متظور توصیه ما برای عزیزانی که در این شرایط زندگی می کنند تعویض روغن بین ۲۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ کیلومتر در تعمیرگاه گیربکس اتومات آنلاین گیربکس می باشد.
سرویسهای دورهای گیربکس اتوماتیک
سرویس گیربکس بخشی از تعمیر و نگهداری روزمره خودرو است، درست مثل یک تعویض روغن . جنبه اصلی یک سرویس انتقال، شستشوی مایع انتقال قدیمی و جایگزینی آن با مایع جدید است. با این حال، یک سرویس انتقال کامل باید شامل موارد زیر نیز باشد: بررسی پمپ یا تشت (در صورت امکان)، تعویض یا تمیز کردن فیلتر، تمیز کردن پمپ و نصب آن با واشر پمپ جدید.
گیربکس های اتوماتیک باید هر 15 ماه یا 15500 مایل سرویس شوند. اگر به خوبی از آن مراقبت شود و در منطقه ای با گرمای شدید سال زندگی نکنید، انتقال می تواند بیش از 124000 مایل طول بکشد. با این حال، انتقال هایی که سرویس نمی شوند به طور بالقوه می توانند پس از نیمی از این تعداد مایل شکست بخورند. اگر وسیله نقلیه شما مورد استفاده سنگین قرار می گیرد، مانند بکسل کردن وسایل سنگین (مانند قایق یا تریلر)، یا اگر شتاب یا کاهش سرعت زیادی انجام می دهید، ممکن است بخواهید بسته به نوع ساخت، حدود هر 30000 مایل روغن گیربکس را تعویض کنید.
روغن گیربکس روغنی است که قسمت های متحرک داخل جعبه دنده ماشین شما را روغن کاری می کند. در خودروهای گیربکس اتوماتیک، این مایع چندین هدف دیگر از جمله خنک کننده را نیز انجام می دهد. سیالات مختلفی برای انواع مختلف انتقال استفاده می شود. گیربکس های اتوماتیک از مایع گیربکس اتوماتیک (ATF) استفاده می کنند. گیربکس های دستی می توانند از انواع مایعات از جمله روغن موتور، روغن دنده هیپووئید و در برخی موارد مایع گیربکس اتوماتیک استفاده کنند. شما همیشه باید به کتابچه راهنمای مالک خود مراجعه کنید که روغن گیربکس برای خودروی شما مناسب است.
در بین خدمات گیربکس، باید سطح مایع گیربکس خود را به طور مرتب بررسی کنید. کمبود مایع گیربکس می تواند به طور جبران ناپذیری به گیربکس شما آسیب برساند، زیرا به درستی روغن کاری نمی شود. در حالی که گاهی اوقات علائم هشداردهنده ای مانند صدا وجود دارد، اما اغلب هیچ نشانه ای وجود ندارد که مایع گیربکس شما رو به اتمام است، بنابراین بررسی مرتب سطوح برای اطمینان از عدم نشتی مهم است.
تقریباً همه تفاوت بین گیربکس اتوماتیک و گیربکس دستی را می دانند (یا باید بدانند). اما آیا می دانستید که وسایل نقلیه مدرن چندین نوع مختلف گیربکس دارند که به عنوان گیربکس اتوماتیک عمل می کنند؟ در حالی که تعداد زیادی از خودروها هنوز از گیربکس های هیدرولیک یا الکتریکی استفاده می کنند، تعداد فزاینده ای از گیربکس های متغیر پیوسته (CVT) یا گیربکس های دوکلاچه (DCT) استفاده می کنند. این گیربکس های پیشرفته به به حداکثر رساندن بهره وری یا عملکرد سوخت کمک می کنند. قبل از انجام هرگونه خدمات DIY یا تعمیر گیربکس، بدانید وسیله نقلیه شما چه نوع گیربکس دارد.
با فراموش کردن انجام منظم این سرویس در خودروی خود، گیربکس خود را بسوزانید. چه خودتان این کار را انجام دهید و چه آن را به یک فروشگاه حرفه ای ببرید ، این آیتم تعمیر و نگهداری برنامه ریزی شده باید اولویت اصلی برای نگه داشتن وسیله نقلیه شما در جاده باشد.
روغن گیربکس
همان طور که می دانید گیربکس یک ماشین به دیفرانسیل های آن ، درایو های نهایی ، انتقال دستی ، و مواردی دیگر اشاره می کند هر کدام از این گیربکس های نام برده شده برای روان تر کار کردن به نوعی مایع خاص احتیاج دارد روغن گیربکس با روان تر ساختن چرخ دنده ها شفت ها یاتاقان ها از قطعات و اجزای قطار درایو در برابر صدمه های احتمالی مانند گرما و آلاینده های موجود محافظت می نماید.
مزایای تعویض روغن گیربکس
همان طور که می دانید روغن گیربکس نوعی سیال به شمار می رود و به مرور زمان تجزیه خواهد شد و طبیعی است که توانایی خود را بابت مخافظت از اجزای حیاطی قطار درایو از دست می دهد.
زمان مناسب برای تعویض روغن گیربکس اتوماتیک
امروزه معمولا خودرو ها دارای دفترچه راهنما می باشند در دفترچه راهنمای خودرو ها زمان تعویض روغن گیربکس قید شده است که عموما حدود ۵۰۰۰۰ کیلومتر و یا ۶۰۰۰۰ است گیربکس های اتوماتیک عمل کرد بسیار خوبی از خود ارائه داده اند به همین دلیل از راحتی بالایی برخوردار هستند این امر باعث شده تا خریداران را مشتاق برای خرید خودرو هایی کند که دارای گیربکس اتوماتیک باشد .
گیربکس های اتوماتیک همان قدر که پر قدرت با دقت و راحت هستند نیاز به نگهداری دقیق می باشند چرا که این نوع گیربکس ها بر خلاف گیربکس های دستی اگر دچار مشکل شوند هزینه های هنگفتی را روی دست شما خواهد گذاشت یکی از نکاتی که در گیربکس های اتوماتیک حائز اهمیت است تعویض به موقع روغن گیربکس آن است .
همان طور که قبلا اشاره کردیم روغن گیربکس که یک مایع لغزنده می باشد برای روان ساختن تمامی قسمت های متحرک در یک گیربکس عمل می نماید تفاوت روغن گیربکس در گیربکس های اتوماتیک با دستی این است که این مایع لغزنده که یک سیال چسب ناک نیز می باشد باعث خنک شدن گیربکس نیز می شود و سیالی این مایع باعث انتقال نیرو به از موتور به گیربکس می شود . حال به بررسی روغن گیربکس در هر دو سیستم دستی و اتوماتیک می پردازیم.
گیربکس دستی
اکثریت شرکت های خودرو سازی در دنیا توصیه می کنند که روغن گیربکس بین ۴۸۰۰۰ کیلومتر تا ۹۶۰۰۰۰ کیلومتر تعویض شود برخی دیگر نیز معتقدند بهترین زمان برای تعویض روغن هر ۲۴۰۰۰ کیلومتر می باشد .
گیربکس اتوماتیک
فاصله ی سرویس کردن برای یک گیربکس اتوماتیک از هر ۴۸۰۰۰ کیلومتر تفاوت دارد اما فاصله ایی معمولی این نوع سرویس بین ۹۶۰۰۰ کیلومتر تا ۱۶۰۰۰۰ کیلومتر می باشد و اما تعویض بیش از آن ضرری نخواهد داشت . گیربکس های اتوماتیک برخلاف گیربکس های دستی که از اجزای ساده ایی برخوردار هستند ، از قطعات و اجزای زیادی تشکیل شده اند که ما سعی میکنیم مهم ترین آن ها را به همراه توضیحاتی مختصر درباره ی آن ها برای شما بازگو کنیم
مبدل گشتاور
کار انتقال نیرو از موتور به گیربکس بر عهده ی اوست در حقیقت او یک نوع توربین روغنی به حساب می آید
پمپ روغن
نام دیگر پمپ روغن اویل است که جایگاه آن ما بین مبدل گشتاور و مجموع دنده ها می باشد و با پمپاژ روغن با فشار به نقاط مختلف گیربکس وظیفه خود را انجام می دهد اگر پمپ هیدرولیک گیربکس اتوماتیک به مشکلی دچار شود کل گیربکس از کار نی افتد
دنده های سیاره ایی
کار تعویض دنده در گیربکس های اتوماتیک بر عهده ی دنده های سیاره ایی می باشد این نوع دنده ها از دنده ی خورشیدی رینگی تشکیل شده اند که با قفل شدن و یا حرکت کردن توانایی ایجاد ضرایب مختلفی را دارند پس با این تفاسیر ضریب انتقال نیرو در گیربکس توسط این نوع دنده ها متغییر است
کلاچ ها و باند ها
وظیفه ی تعویض دنده در داخل گیربکس ها بر عهده کلاچ ها و باند ها می باشد به نحوی می توان گفت عمل کرد داخلی گیربکس بر عهده ی آن هاست . یکی دیگر از مهم ترین بخش های گیربکس های اتوماتیک گیربکس ها هستند که در بخشی قرار دارند که ما آن را با نام ساعت گیربکس می شناسیم .
با همه ی این تفاسیر اگر در تعویض به موقع روغن گیربکس های اتوماتیک سهل انگاری کنیم باعث ایجاد آسیب های جدی در کلاچ ها و باند ها خواهیم شد و در صورت آسیب دیدن کلاچ ها و باند ها اصطلاحا کلاچ سور خورده و انتقال نیرو به درستی انجام نمی پذیرد
تعویض نکردن روغن در گیربکس های اتوماتیک باعث ایجاد اختلال در بقیه اجزای آن نیز خواهد شد که می تواند هزینه های گزافی را برای شما به همراه داشته باشد پس توصیه می شود آن گونه که در دفترچه ی راهنمای خودرو گفته شده است روغن گیربکس خود را به طور منظم و در سر موعد مقرر تعویض نمایید.
تعویض روغن، فیلتر و سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک به موقع، رانندگی اصولی و آگاهی نسبی از عملکرد گیربکس، نقش مهمی در افزایش طول عمر قطعات گیربکس دارد.
سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک مسئله ای است که نباید آن را ساده گرفت. عملکرد یک گیربکس اتوماتیک بستگی زیادی به شرایط نگهداری و سرویس دوره ای گیربکس و روغن گیربکس آن دارد، چرا که تمامی عملکرد گیربکس اتوماتیک یعنی همان تعویض دنده از طریق فشار حاصل از روغن انجام میگردد.
علایم آشکار برای این موضوع زمانی رخ میدهد که در حالت درایو پای خود را از روی پدال ترمز رها کنید و بدون نیاز به گاز دادن خودروی شما حرکت کند. به همین علت سرویس به موقع و دوره ای خودرو کمک به سزایی در عملکرد موثر گیربکس اتوماتیک خودروی شما خواهد داشت.
سرویس دوره ای گیربکس نیز مانند سایر اجزای خودرو نیاز به بازدید های دوره ای دارد که به زمان و یا میزان کارکرد بستگی دارد.
تعمیر گیربکس اتوماتیک باید توسط نیروهای متخصص انجام گیرد.
تعویض روغن، فیلتر و سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک به موقع، رانندگی اصولی و آگاهی نسبی از عملکرد گیربکس، نقش مهمی در افزایش طول عمر قطعات گیربکس دارد.
لازم به ذکر است که بهترین زمان توصیه شده برای تعویض روغن و یا سرویس های دوره ای گیربکس اتوماتیک بین ۲۰۰۰۰ کیلومتر تا ۶۰۰۰۰ کیلومتر میباشد.