زمان چالکود درخت گردو
چالکود درخت گردو (کوددهی زمستانه) + قیمت نهال گردو
چالکود درخت گردو راهی ساده و بصرفه جهت افزایش باردهی درخت گردو می باشد. درختان برای تولید میوه به انرژی زیادی نیاز دارند، بهتر است که تأمین این انرژی در سال های ابتدایی انجام شود تا ریشه درخت وسیع و گسترده شده و بتواند مواد مغزی را بخوبی جذب و در اختیارگیاه قرار دهد. به همین جهت چالکود برای درخت گردو می تواند با ذخیره مواد غذایی کمبود درخت را تا حدودی جبران کرده و تولید محصول را بیشتر کند. اعمال نحوه صحیح چالکود بسیار حائز اهمیت است این مقاله از سایت جوانه بان مطالبی پیرامون روش و زمان چالکود درخت گردو، ترکیب چالکود زمستانه درخت گردو و فواید چالکود ارائه می دهد.
چالکود درختان گردو
در حال حاضر پرورش درخت گردو به دلیل تولید محصول با ارزش تغذیه ای بالا و سودآور اهمیت زیادی پیدا کرده است. اکثر کشاورزان با وجود اینکه هزینه زیادی صرف تهیه و مصرف کود برای درختان خود می کنند ولی در پایان فصل رشد شاهد درختانی ضعیفبوده و از علائم کمبود عناصر غذایی در برگ و محصول برداشتی گله مند هستند و به دنبال دلیلی برای هستند. از این رو استفاده از به روشاصولی در داشتن درختی سالم و با بیشترین باردهی می تواند موثر باشد. چالکود گردو راهکار مناسب جهت جبران کمبود مواد مغزی درختان گردویی است که در خاک حاصلخیزپرورش نیافته اند.
این شیوه کوددهی علاوه بر اینکه درخت را برای شروع فصل جدید رشدآماده می کند، سبب افزایش دمای خاک شده و ریشه درخت را از هوای سرد زمستان نیز حفظ می کند. همچنین در این روش ترکیبی از کودهای گوناگون را استفاده می کنند تا کلیه نیازهای درخت به مواد غذایی تأمین شود. باغداران با استفاده از این شیوه می توانند شاهد رشد چشمگیر و تولید محصول مرغوب باغ خود باشند. توجه به نحوه چالکود درخت گردو بسیار مهم بوده و چنانچه بصورت اصولی انجام شود یک روش کوددهی بسیار عالی و مفید در فصل پائیز و زمستان محسوب می شود.
روش چالکود درخت گردو
در این شیوه از کوددهی ابتدا چاله هایی با فاصله مشخص از ریشه درخت حفر کرده و سپس با ترکیبی از کودهای آلی و پر می کنند و روی چاله های حفر شده را با خاک می پوشانند. در صورتیکه که چاله ها نزدیک به تنه درخت حفر شوند به ریشه اصلی درخت آسیب زده و ریشه مستعد پوسیده شدن و بیماری می شود. چاله ها را در بخش سایه انداز درخت ( قسمت انتهایی) حفر میکنند چراکه در این قسمت بیشتر ریشه های جوان رشد می کنند و در مقایسه با ریشه اصلی به مواد مغزی بیشتری نیاز دارند.بر روی تعداد چاله ها فاکتورهایی مانند سن، نوع درخت و همچنین میزان نیاز به مواد مغزی اثر گذاشته و بطور متوسط حدود 4-2 چاله در اطراف درختان گردو حفر می شود.
در شرایطی که فاصله ی بین درختان کم باشد بین هر دو درخت فقط یک چاله نیاز است. نحوه نگهداری از چاله ها نیز مهم بوده و اگر تمام اصول رعایت شود دیگر نیازی به حفر چاله در سال جدید نخواهد بود. جهت رشد بهینه ریشه در روش چالکود بایستی میزان تهویه و رطوبت مناسب درخت فراهم شود. اگر رطوبت بیش از حد بالا باشد یا حتی خشکی بیش از حد میزان کارایی کود را کم می کند. میزان عمق چاله نیز بر اساس وسعت و گستردگی ریشه درخت تعیین شده و برای درخت گردو 50-30 سانتی متر می باشد. لازم به ذکر است که روش چالکود بیشتر برای مناطقی مناسب است که بارندگی کافی دارد، زیرا در مناطق گرم کود به خوبی با آب مخلوط نمی شود و مواد مغزی کمی توسط ریشه در اختیار درخت قرار می گیرد.
زمان چالکود درخت گردو
همواره کوددهی در فصلی که بارندگی زیاد است با مرطوب ساختن خاک راندمان جذب عناصر خاک را بالا می برد، بعلاوه پرورش دهندگان گردو باید توجه کنند که دمای بالای هوا در زمان چالکود درخت گردو می تواند با افزایش دمای خاک احتمال پوسیده شدن ریشه را افزایش دهد، از این جهت بهترین زمان چالکود گردو در فصل پائیز نیمه ماه آذر و پس از اتمام برداشت میوه می باشد و اگر قصد دارید گردو را انجام دهید می توانید در نیمه ماه بهمن تا 15 اسفند اقدام کنید. در این زمان درختان وارد خواب زمستانی شده و از فعالیت ریشه کاسته می شود. استفاده از چالکود شرایطیفراهم می سازد که ریشه حداکثر جذب را داشته باشد و مواد مغزی را در دسترس آن قرار می دهد. نتیجه این روش کوددهی در شروع فصل بهار، با آزادسازی عناصر غذایی خاک بر اثر بارندگی و رشد فوق العادهدرخت آشکار می شود.
ترکیب چالکود درخت گردو
بهترین روشی است که می تواند میزان و نوع کود مصرفی در روش چالکود را مشخص کند.ضروری است که تمامیه عناصر مورد نیاز برای رشد و تقویت درخت در ترکیب چالکود وجود داشته باشد.اکثر کودهای مصرفی در این روش به شکل پودری بوده و کودهای ، کود آهن، سولوپتاس، و بیشتر بکار برده می شوند. جهت ترکیب چالکود برای درخت گردو دو شیوه کلی وجود دارد. روش اول بدین شکل است که کلیه عناصر ضروری گیاه به صورت دستی با هم ترکیب شده و سپس داخل چاله ها ریخته می شوند. مقدار عناصر در این روش کوددهی بستگی زیادی به نوع درخت، ، سن و نوع آبیاری دارد.واضح است که نیاز کودی درختان گردو که سن بیشتری دارند بیشتر خواهد بود.
چنانچه خاک حاصلخیز بوده و یا از نظر مواد آلی غنی باشد باید از میزان کود کمتری در چالکود استفاده شود.در روش دوم از یکسری کودهایی که به شکل گرانوله بوده و توسط شرکت ها مخصوص چالکود ساخته شده اند استفاده می شود. خصوصیت این کود ها این است که میزان فسفر و نیتروژن پائینی داشته و دارای مقادیری از عناصر کم مصرفی همچون آهن، روی، منگنز و بور هستند. اگر تصمیم دارید از کود دامی به عنوان منبع کود آلی در چالکود استفاده کنید توصیه می شود کود مصرفی حتما بطور کامل خشک و عاری از هرگونه بذر علف هرز باشد؛ به دلیل اینکه حضور این مواد در ترکیب کود دامی رشد علف های هرز را به شدت افزایش داده وبا کاهش مقاومت درخت شرایط ابتلاء به آفات و بیماری را نیز بالا می برد. استفاده از روش چالکود درخت گردو فواید زیادی دارد و می تواند تولید محصولی پر مغز و مرغوب را تضمین کند.
استفاده از چالکود برای درخت گردو چه فوایدی دارد؟
بهترین زمان نمایان شدن مزیت روش چالکود بر سرسبزی و سرحالی درخت گردو و همچنین رشد برگ های سالم در فصل بهار است. بعلاوه این روش از کوددهی با تقویت درختان گردو از خشکیده شدن سرشاخه های درخت نیز جلوگیری می کند. اگر می خواهید ریشه های اصلی و فرعی درخت رشد بالایی داشته باشند و گسترده شوند استفاده از روش چالکود بهترین گزینه است. از دیگر فواید این روش افزایش میزان گلدهی و تولید میوه با کیفیت از راه تأمین مواد مغزی درخت است. به دلیل اینکه در روش چالکود از کود آلی به همراه کود شیمیایی استفاده می شود با افزایش میزان نفوذپذیری خاک، میزان جذب آب نیز بیشتر می شود.
همچنین از میزان هزینه ای که سالانه کشاورزان برای تهیه کود های شیمیایی صرف می کنند کم کرده و در مقابل عملکرد درخت گردو را بالا می برد. در مقایسه با سایر روش های کوددهی مقدار کود مصرفی در این روش کمتر بوده و با توجه به تأثیرش در افزایش باردهی درخت گردو بسیار به صرفه می باشد. همچنین به دلیل اینکه در این شیوه از کوددهی بخش زیادی از مواد مغزی توسط خاک جذب می شود میزان کود کمتری هدر می رود. چونکه در روشچالکود کود بر روی سطح خاک پخش نمی شود از میزان تماس بذر علف های هرز با کود کاسته شده و میزان رشدشان تضعیف خواهد شد.
اهمیت استفاده از چالکود درخت گردو
مشکل اکثر کشاورزان و باغداران که به پرورش درخت گردو مشغول هستند کاهش باردهی درخت گردو می باشد. دلیل اصلی آن را می تواند عدم استفاده از برنامه تغذیه ای اصولی درخت دانست. قوای از دست رفته درختان میوه باید برای آغاز فصل جدید رشد تأمین شود. چالکود درخت گردو روش کوددهی رایجی است که روی به ثمر رسیدن درختان نقش بسزایی دارد. استفاده از روش چالکود از راه اعمال موضعی کود آلی و شیمیایی در عمق خاک سبب جذب حداکثری مواد مغزی بخصوص در خاک های آهکی شده، میزان تهویه خاک را بیشتر کرده و دسترسی ریشه به عناصر کم مصرف درخت گردو را نیزافزایش می دهد.
اگر باغدار این روش از کوددهی را انتخاب کند خیالش از تولید محصول با کیفیت راحت شده و از میزان زحمت کار باغداری نیز کاسته می شود.ناگفته نماند با اینکه روش چالکود مزیت هایی برای درخت گردو دارد اما به دلیل اینکه احتمال آسیب به ریشه ای سطحی در زمان حفر چاله بالاست تعدادی مخالف استفاده از این روش هستند. اما این ریشه ها توانایی ترمیم داشته و در صورت صدمه و قطع شدگی به سرعت خود را بازسازی می کنند. زمانی قطع این ریشه ها به درخت گردو ضرر می رساند که قبل از ترمیم به آفات و بیماری آلوده شده باشند. در این شرایط روش چالکود نه تنها باردهی را افزایش نمی دهد بلکه با کاهش میزان رشد درخت و تولید محصول نامرغوب باعث ضرر و زیان می شود.
منبع: