تعویض وایر شمع ها هر از چه مدت باید انجام شود آیین نامه

تعویض وایر شمع ها هر از چه مدت باید انجام شود؟ آیا پاسخ این سوال را می دانید؟ آیا می دانید وایر شمع دقیقا چه وظیفه ای در موتور خودرو دارد؟ آیا تعویض وایر شمع الزامیست؟ آیا عدم تعویض وایر شمع به موتور خودرو آسیب می رساند؟

در ابتدای نگاهی می اندازیم به تعریف واریر شمع:
وایر شمع وظیفه انتقال برق خروجی از سیستم جرقه زنی یا همان کوئل را به شمع های موتور دارد. پس بنابراین رساندن برق از کویل به شمع ها که در خودروهای قدیمی تر دلکو را وایر شمع انجام می دهد.
نمای از کویل و دلکو ماشین

انجام درست فرایند احتراق در موتورهای درون سوز به عوامل مهمی وابسته است که می‌توانند بر روی کیفیت آن تأثیر مستقیمی داشت. موتور خودروبرای انجام احتراق با مکش هوا، متراکم کردن آن و ترکیب سوخت با هوا بخشی از این فرایند را انجام می‌دهد اما قسمت تکمیل کننده جریان برقی است که باعث ایجاد جرقه و در نهایت احتراق در داخل موتور می‌شود. وظیفه رساندن برق از کویل یا دلکو به سر شمع ها وظیفه وایر است.
نکته: در صورتی که به تازگی قصد تعویض وایر شمع خودروی خود را دارید حتما از جنس درجه یک و اصلی استفاده کنید چراکه وایر شمع های متفرقه و غیر استاندارد عمل برق رسانی از کویل به سر شمع ها را به درستی انجام نمی دهند.

ازعلائم خرابی وایرها
خرابی یا عدم عملکرد وایر می‌تواند باعث بد کار کردن موتور (خام سوختن بنزین) وهمچنین افزایش مصرف سوخت خودرو شود. همچنین ممکن است نشتی احتمالی بنزین در سیستم سوخت رسانی خودرو (خیس شدن شمع ها) و به صورت همزمان نشتی برق از وایرها باعث آتش سوزی و خطرات جانی و مالی بسیار جدی شود.

مهندسان و کارشناسان مکانیک خودرو بهترین زمان تعویض وایر شمع را هر ۲۰ هزار کیلومتر پیمایش درنظر گرفته اند. بهتر است در زمان تعویض شمع ها وایر شمع ها را هم بررسی نمایید و صحت سلامت وایر شمع ها آگاه شوید.

چنانچه تصمیم به تعویض وایر شمع خودروی خود را دارید این کار  را خودتان هم نیز می توانید انجام دهید، بعد از تهیه وایر شمع مناسب دقت کنید هر وایری را که از محل نصب خود بیرون کشیدید وایر جایگزین را در همان جا نصب کنید، در غیر صورت عمل برق رسانی به درستی انجام نخواهد شد.

وایرها بطور کلی در سه مدل از اول تا کنون از خودروهای کاربراتوری تا انژکتوری مورد استفاده قرار گرفته است که عبارت است از :

۱وایرهای سیمی

۲وایرهای ابریشمی

۳وایرهای ترکیبی

وایرهای سیمی :
این نوع وایرها از جنس آلیاژ مس می باشند که با پوشش عایق روی سیم کشیده شده است و در گذشته بر روی خودروهای کاربراتوری در سیستم جرقه زنی استفاده می شد این نوع وایرها به دلیل عدم انعطاف پذیری خوب و مقاومت پایین و عدم پارازیت امروزه کاربردی ندارند .
۲وایرهای ابریشمی :
این نوع وایرها که از بهترین نوع وایرها محسوب می شوند به دلیل داشتن مقاومت بالا و انعطاف پذیری خوب و خاصیت پارازیت گیری بالا بیشترین کاربرد را در خودروهای انژکتوری و کاربراتوری امروزه دارد . در داخل این نوع وایرها هیچ سیمی به کار نرفته است بلکه برای انتقال ولتاژ بالا از چندین رشته نخ که از نظر مقاوم بودن شبیه به نخ ابریشم می باشد استفاده شده است و کلیه نخهای داخل وایر آغشته شده به گرافیت می باشد که با کمترین افت ولتاژ ، ولتاژهای بالا را انتقال می دهد و قطر خارجی این نوع وایرها ۷ میلی متر می باشد .

مقاومت وایرهای ابریشمی در خودروهای کاربراتوری به ازای هر یک متر برابر ۱۶ کیلو اهم می باشد .
در خودروهای انژکتوری متفاوت بوده ولی بطور میانگین به ازای هر یک متر برابر با ۵۶۰۰ اهم (+-۱۲۰۰ ) می باشد .

۳وایرهای ترکیبی :
این نوع وایرعا ترکیبی از وایرهای سیمی و ابریشمی می باشند که نسبت به وایرهای سیمی بهتر می باشند و در خودروهای کاربراتوری و در بعضی از خودروهای انژکتوری به کار رفته است . این نوع وایرها نسبت به وایرهای ابریشیم انعطاف کمتری دارند .
آزمایش و عیب یابی وایرها :
وایرها را از نظر ظاهری بررسی کنید که سالم باشند ف به لاستیک های دو سر وایرها دقت کنید که پارگی یا ترک نداشته باشند در صورت داشتن هر گونه ترک یا پارگی باید تعویض شوند . ( در غیر اینصورت باعث برق دزدی می شود )

وایرها را از نظر قطع شدن یا پارگی داخل و همچنین مقاومت وایرها را با دستگاه مولتی متر ( قسمت اهم متر ) آزمایش و تست کنید . در صورتی که دستگاه مولتی متر هیچ عددی را نشان ندهد ( نشانه قطع بودن وایر از داخل ) و یا مقاومت وایرها طبق استاندارد نباشد باید تعویض گردد . خرید اقساطی خودرو مزایا و معایب خاص خود را دارد. همچنین باید توجه داشته باشید که خرید ماشین قسطی نیازمند دانستن و رعایت کردن یک سری اصول میباشد.

کارکردشو نمیدونم ولی میخوام بگم ۶ساله تیبا کارکرده رو خریدم عوض نکردم یعنی اصلن نمیدونستم باید تعویض بشه راستش مصرف و کارکردش هم خوبه و کم مصرف..۱۷۰هزارکیلومتری میشه ماشین رو تازه دوگانه سوز کردم موقع شتابگیری پت پت میکنه بعضی مواقع تو سرعت بالا مشکل نداره میگن باید شمع و وایر دوگانه سوز بندازی درست میشه

اصلا کدوم صفحه ایین نامه گفته چند هزار باید عوض بشه من که چیزی تو کتاب ندیدم

تو بعضی تستا زده ۸ هزار کیلومتر بعضیا زده ۱۰ هزار تو خود بسته طلایی خودتونم زدید ۸ هزار بعد اینجا میگید ۲۰ هزار معلومه چخبره؟

۱۰۰ هزار درستشه ولی اگه توی گزینه ها ۱۰۰ هزار وجود نداشهر بار که سوییچ خودرو خود را می‌چرخانید، سیم احتراق، الکتریسیته را از کوئل به شمع‌ها منتقل می کند. این کار به شروع فرآیند احتراق کمک می کند. به همین خاطر در پی استفاده مداوم از سیم‌های برق در داخل اتومبیل، در طول زمان فرسوده می‌شوند و می‌توانند باعث ایجاد انواع مختلفی از مسائل شوند.

وایر شمع وظیفه انتقال برق خروجی از سیستم جرقه زنی یا همان را به شمع های موتور دارد. پس بنابراین رساندن برق از کویل به شمع ها ( در خودروهای قدیمی تر دلکو این وظیفه را برعهده داشت)، وایر شمع انجام می دهد.

برای افزایش توان و عمر موتور و همچنین کاهش مصرف بنزین، عملکرد شمع خودرو بسیار موثر است. به همین خاطر در این مقاله قصد داریم شما را با زمان تعویض وایر شمع آشنا کنیم تا خودرو شما به علت تاخیر در تعویض آن دچار مشکل نشود. با ما همراه باشید.

مواردی که نشان‌دهنده‌ی زمان تعویض وایر شمع است

خرابی یا عدم عملکرد وایر می‌تواند باعث بد کار کردن موتور (خام سوختن بنزین) وهمچنین افزایش مصرف سوخت خودرو شود. همچنین ممکن است نشتی احتمالی بنزین در سیستم سوخت رسانی خودرو (خیس شدن شمع ها) و به صورت همزمان نشتی برق از وایرها باعث آتش سوزی و خطرات جانی و مالی بسیار جدی شود.
۱. خام سوزی موتور در مصرف عادی
۲. لرزش موتور هنگامی که اقدام به خاموش کردن آن می‌کنید
۳. استارت نخوردن موتور
۴. افزایش مصرف سوخت

مهندسان و کارشناسان مکانیک خودرو بهترین زمان تعویض وایر شمع را هر ۲۰ هزار کیلومتر پیمایش درنظر گرفته اند. بهتر است در زمان تعویض شمع ها، وایر شمع ها را هم بررسی نمایید و از صحت و سلامت وایر شمع ها آگاه شوید.

در سیستم تولید قدرت خودرو یا همان موتور، انرژی مکانیکی خودرو از طریق انرژی شیمیایی سوخت در موتور خودرو بنزینی ایجاد می‌شود که با تشریح این فعل و انفعالات به اهمیت زمان تعویض شمع خودرو پی خواهیم برد.

مبنای کارکرد موتور خودرو حرکت پیستون داخل سیلندرها است، که این حرکت منجر به انتقال نیرو به سیستم انتقال قدرت و درنهایت به چرخ ها و حرکت خودرو می‌شود. پس از متراکم شدن مخلوط سوخت و هوا در محفظه‌ی احتراق، حال نوبت به ایجاد جرقه‌ای است که این ترکیب را بسوزاند. ایجاد جرقه در زمان مناسب باقدرت بالا وظیفه‌ی مهمی است که توسط شمع انجام می‌شود. ازاین‌رو شمع‌ها نقش بسیار حیاتی در عملکرد خودرو دارند و باید به زمان تعویض آن ها به عنوان یک راننده حرفه ای توجه کرد.

بهترین زمان تعویض شمع خودرو

زمان تعویض شمع خودرو در بسیاری از خودروهای سواری تولید داخل مشابه یک دیگر است به گفته برخی از کارشناسان خودرو، شمع های مختلف موجود در بازار دارای عمر مفید متفاوتی هستند. اما به طور معمول باید هر ۳۰ هزار کیلومتر نسبت به تعویض شمع خودرو پراید و تیبا اقدام نمود.

برخی شمع های خودرو دارای عمر مفید ۹۰ هزار کیلومتر به بالا هستند که شاید نتوانید در بازار داخلی این گونه از شمع ها را بیابید. همچنین تمیز کاری و تنظیم دهانه شمع خودرو در کارکرد موتور و کاهش مصرف سوخت بسیار موثر است به همین منظور بهتر است هر ۳۰۰۰۰ ( سی هزار کیلومتر ) شمع ها را بازدید نمود و قبل از بستن شمع روی سر سیلندر با سوهان نرم بین دو الکترود شمع را سه الی چهار بار بکشیم.

مطلب پیشنهادی:

تشخیص زمان تعویض شمع خودرو

محل نصب شمع های خودرو معمولا در دید قرار ندارند از این رو برای تشخیص خرابی و یا تشخیص زمان تعویض شمع خودرو باید به توجه کرد.

اولین تاثیر یک شمع نامناسب در کاهش قدرت موتور خودرو مشهود است. به عبارتی اگر احساس کردید که خودروی شما بدون هیچ دلیل دارای قدرت مانند قبل نیست حتما شمع های شما نیاز به بازرسی دارد.

دومین عامل تشخیص زمان تعویض شمع خودرو، مصرف سوخت زیاد است و لذا زمانی که مصرف بنزین خودروی شما به شکل محسوسی افزایش یافت امکان دارد شمع های خودرو وظیفه خود را به شکل مناسب انجام نمی دهند.

از دیگر عوامل تشخیص زمان تعویض شمع خودرو باید به بد استارت خوردن خودرو اشاره کرد. چرا که در ابتدا موتور سردتر از همیشه است و مخلوط بنزین و هوا برای مشتعل شدن نیاز مبرم به یک جرقه کامل دارد از این رو وقتی شمع جرقه مناسب را ایجاد نکند موتور به سختی روشن می شود. اگر احساس کردید که یکی از سیلندرهای موتور خودرو کار نمی کند و به زبان عامیانه ماشین سه کار می کند بدانید که بهترین زمان تعویض شمع خودرو همین حالا است.

 

دکمه بازگشت به بالا