شیخ اجل بر فراز دروازه دولت / مشهورترین تندیس‌های جهان کجا هستند؟

روز گذشته (دوشنبه ١١ اردیبهشت ١٤٠٢) از مجسمه برنزی شاعر شهیر و شیرین سخن ایرانی، سعدی شیرازی، در تقاطع خیابان انقلاب و سعدی (جوار ایستگاه دروازه دولت) رونمایی شد. در جریان این رونمایی جمعی از مقامات فرهنگی و همچنین مدیریت شهری پایتخت نیز حضور داشتند. به این ترتیب تندیس شیخ اجل با ٧,٢ متر ارتفاع (با احتساب پایه) عنوان بزرگ‌ترین مجسمه برنزی تهران را از آن خود کرد.

به گزارش تیتر اول، روزنامه «شهروند» نوشت: طبق وعده مقامات حاضر در محل رونمایی، تندیس‌های نظامی گنجوی و آرش کمانگیر نیز در نوبت اضافه شدن به باقی آثار حجمی پایتخت هستند. ٦٤ سال پیش، حوالی همین ایام، یا به عبارت دقیق‌تر ١٧ خرداد ١٣٣٨ خورشیدی بود که مراسم رونمایی از مشهورترین مجسمه پایتخت یعنی «تندیس ابوالقاسم فردوسی» در میدان فردوسی تهران برگزار شد. این تندیس از جنس سنگ مرمر و به ارتفاع ٣٣٥ سانتی‌متر، توسط استاد ابوالحسن صدیقی در ایتالیا تراشیده و با کشتی به ایران منتقل شده بود.

کار نصب مجسمه نیز توسط فریدون صدیقی (فرزند استاد) به سرانجام رسید. صدیقی از شاگردان کمال‌الملک و دانش‌آموخته مدرسه عالی ملی هنرهای زیبای پاریس بود. تندیس فردوسی در میدان فردوسی شهر رُم، تندیس حکیم عمر خیام در پارک لاله، تندیس نادرشاه افشار در آرامگاه نادر در مشهد، تندیس حکیم ابوعلی سینا در میدان آرامگاه بوعلی همدان و… از جمله آثار برجسته این مجسمه‌ساز شهیر ایرانی به شمار می‌روند. حالا پس از بیش از ٦ دهه، تندیس یکی دیگر از شعرای بنام ایرانی در پایتخت برافراشته می‌شود، هرچند می‌شد خیلی زودتر از این شاهد چنین اتفاقی باشیم، اما طبق قول معروف، جلوی ضرر را از هر کجا که بگیریم منفعت است.

مشهورترین تندیس‌های جهان کجا هستند؟

به نظر می‌رسد از ابتدای خلقت مجسمه‌ها با زندگی بشر خاکی به شکلی عجیب عجین شده‌اند. مثلاً هیچ می‌دانستید یکی از نخستین تندیس‌های ساخته شده توسط انسان به نام «شیرمرد»، با ارتفاع ٣٠ سانتی‌متر، تقریباً ٣٢ هزار سال پیش ساخته شده است؟ با این وصف وجود دو مجسمه در جمع عجایب هفت‌گانه جهان (غول رودس و مجسمه زئوس) نباید موضوع چندان عجیبی به نظر برسد. در ادامه این مطلب می‌خواهیم تعدادی از مشهورترین مجسمه‌های جهان را به شما معرفی کنیم. برخی‌شان از درازنای تاریخ می‌آیند و برخی نزدیک همین حوالی هستند.

مجسمه ابوالهول Great Sphinx
ابوالهول در فلات جیزه، نزدیک قاهره، پایتخت مصر قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین مجسمه‌ها، در جهان به شمار می‌رود. اما واقعیت‌های مهم درباره آن، از جمله این که چه کسی مدل صورت‌ بوده، یا این که چه زمانی و توسط چه کسانی ساخته شده‌، هنوز هم مورد بحث است. ابوالهول بزرگ‌ترین مجسمه سنگی جهان است و این در حالی است که به شکل قابل توجهی از اهرام اطراف خودش کوچک‌تر به نظر می‌رسد. با توجه به شواهد و نظرات متضاد در طول سال‌ها، دیدگاه سنتی نشان‌دهنده این است که این مجسمه ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد توسط فرعون خافر، سازنده هرم دوم جیزه ساخته شده است.

مجسمه داوود David Statue
تندیس داوود یک شاهکار منحصربفرد از هنر مجسمه‌سازی عصر رنسانس (۱۵۰۱ تا ۱۵۰۴) محسوب می‌شود. این تندیس یکی از پیامبران کتاب مقدس به نام داوود را در حال تفکر به تصویر می‌کشد. بسیاری معتقدند این مجسمه، داوود را درست قبل از اینکه با جالوت مبارزه کند، نشان می‌دهد. عده دیگری تصور می‌کنند مجسمه حکایت از داوود بعد از پیروزی در این نبرد دارد. مجسمه داوود نماد دفاع از آزادی‌های جمهوری فلورانس که دولتی مستقل بوده و از هر سو توسط دولت‌های رقیب و استبداد خاندان مدیچی تهدید می‌شد، محسوب می‌شود.

کوه نمرود Mount Nemrut
کوهی به ارتفاع ۲۱۳۴ متر در جنوب شرقی ترکیه در نزدیکی شهر آدیامان است. ۶۲ سال قبل از میلاد،  شاه آنتیوخوس در بالای کوه یک آرامگاه که مجسمه‌های بزرگی از خودش، دو شیر، دو عقاب و خدایان فارسی در کنار آن قرار داشت ساخت. قله کوه نمرود چشم‌انداز وسیعی را از کوه‌های اطراف فراهم می‌کند. جاذبه اصلی، تماشای طلوع آفتاب از تراس شرقی است که به سرهای بدون بدن، رنگ نارنجی زیبایی می‌دهد و به حس رمزآلود بودن محل می‌افزاید.

سرهای اولمک Olmec Heads
اولمک زندگی تمدن باستانی قبل از کشف آمریکا در زمین‌های پست استوایی جنوب مرکزی مکزیک بود. تمدن اولمک از ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد تا حدود ۴۰۰ سال قبل از میلاد رونق گرفت. شناخته‌شده‌ترین جنبه تمدن اولمک سرهای عظیم کلاه‌خوددار است. تصور می‌شود سرها تصویری از حاکمان باشند. هیچ یک از دوسر یا لباس کلاه‌خودها یکسان آراسته نشده‌اند و از هم متمایزند. ۱۷ سر عظیم تا به امروز کشف شده ‌است.

شیرهای دلوس Lions of Delos
جزیره دلوس از مهم‌ترین مکان‌های اساطیری، تاریخی و باستان‌شناسی یونان قلمداد می‌شود. دلوس موقعیت یک پناهگاه مقدس را هزاران سال قبل از این که المپیک اساطیری یونان زادگاه آپولو و آرتمیس شود داشت. مجسمه شیرها توسط مردم نکساس به آپولو اختصاص داده شده و حدود ۹ تا ۱۲ شیر سنگ مرمری نگهبان در طول راه مقدس قرار دارند. امروزه تنها ۵ شیر سالم مانده‌ و قطعاتی از ۳ شیر نیز وجود دارد.

مجسمه مادر روسیه Mother Russia Statue
این تندیس در روسیه یادبود و بزرگداشت نبرد استالینگراد قلمداد می‌شود. هنگامی که این بنای یادبود در سال ۱۹۶۷ ساخته شد، با ۸۵ متر ارتفاع بلندترین مجسمه جهان بود. تندیس اصلی ۵۲ متر و شمشیر آن ۳۳ متر ارتفاع دارد. ٢٠٠ پله که نماد ٢٠٠ روز نبرد استالینگراد هستند از پایین تپه تا پای مجسمه امتداد دارند.

مسیح نجات‌بخش Christ the Redeemer
ساخت مجسمه مسیح منجی در دهه ۱۸۵۰ شروع شد. ایده ساخت مجسمه ابتدا از طرف یک کشیش کاتولیک مطرح شد. پروسه ساخت این مجسمه از دهه ۱۹۲۰ کلید خورد و پس از ۱۱ سال به پایان رسید. این مجسمه حالا به‌عنوان یکی از عجایب هفتگانه جدید دنیا شناخته می‌شود. این تندیس با ٤٠ متر ارتفاع و ٦٣٥ تن وزن، بزرگ‌ترین تندیس «سبک آرت دکو» در دنیا قلمداد می‌شود. تندیس مسیح بر فراز کوه کورکوادو، پنجمین مجسمه بزرگ مسیح در دنیا و به‌عنوان نمادی از کشور برزیل و همچنین شهر ریودوژانیرو شناخته می‌شود.

مجسمه آزادی Statue of Library
این تندیس در واقع هدیه‌ای از مردم فرانسه به مناسبت یکصدمین جشن سالگرد امضای بیانیه استقلال ایالت متحده آمریکاست که بالای جزیره آزادی نصب شده است. ساخت این مجسمه جولای ۱۸۸۴ به پایان رسید و سال بعد با کشتی وارد بندر نیویورک شد. از سال ۱۸۸۶میلادی تا ظهور هواپیماهای جت که قادر بودند عرض اقیانوس اطلس را طی کنند، این مجسمه یکی از نخستین چیزهایی بود که مسافران هنگام ورود به خاک آمریکا با آن روبه‌رو می‌شدند.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا