گرداب طلایی در اعماق کهکشان/عکس
این کهکشان که “NGC 4303” نامیده می شود و اغلب با نام “مسیه 61” از آن یاد می شود، یک کهکشان مارپیچی است که در فاصله 50 میلیون سال نوری از زمین در منطقه Virgo قرار دارد. NGC 4303 یکی از بزرگترین کهکشانهای خوشه سنبله است که مجموعهای قابل توجه از کهکشانهای همسایه را در خود جای داده است.
رصدخانه جنوبی اروپا توضیح داد: این خوشه حاوی تعداد زیادی ستاره نوپا است و ستاره شناسان از آن به عنوان آزمایشگاهی برای درک بهتر پدیده های شگفت انگیز تشکیل ستاره استفاده کرده اند.
“NGC 4393” نمونه ای از یک کهکشان ستارگانی است که در آن تعداد زیادی ستاره تشکیل شده است. رصدخانه جنوبی اروپا در بیانیه ای اعلام کرد که با مطالعه این نوع کهکشان ها، ستاره شناسان می توانند نحوه شکل گیری ستاره ها در سراسر جهان را بهتر درک کنند.
این بیانیه ادامه می دهد: ستارگان از فروپاشی ابرهای گاز سرد تشکیل می شوند. تابش پر انرژی ستارگان تازه متولد شده گاز اطراف را گرم و یونیزه می کند.
این تصویر که در شیلی با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ گرفته شده است، ابرهای در حال چرخش خیره کننده ای از پلاسمای یونیزه را نشان می دهد که ساختاری شبیه به «گرداب طلایی» را تشکیل می دهند. بر اساس بیانیه رصدخانه جنوبی اروپا، ابرهای چرخان مانند خرده نان عمل می کنند که مسیر ستارگان در حال طلوع را نشان می دهد.
برای به دست آوردن این تصویر، اخترشناسان از کاوشگر طیفسنجی چند واحدی (MUSE) که بر روی تلسکوپ بسیار بزرگ نصب شده است، برای رصد NGC 4303 در طول موجهای مختلف نور استفاده کردند. آنها با ترکیب مشاهدات خود، یک گرداب طلایی خیره کننده پر از ابرهای گازی آبی، سبز و قرمز را کشف کردند که به ترتیب نشان دهنده ابرهای یونیزه شده از اکسیژن، هیدروژن و گوگرد است.
این مشاهدات جدید به عنوان بخشی از پروژه PHANGS انجام شده است که هدف آن شناسایی کهکشان های نزدیک در تمام طول موج های الکترومغناطیسی است.
46