بهترین های کسب و کارجامعه

چگونه برای کنکور جامع آماده شویم؟

آزمون های جامع و جابه جایی رتبه ؛ چگونه؟

روش جمع بندی دروس کنکور از مراحل بسیار مهم و سرنوشت ساز است ؛ به گونه‌ای که اگر شما برنامه درست یا تلاش و جدیت درخوری در این مرحله نداشته باشید و بهترین روش خلاصه نویسی برای کنکور را ندانید، نخواهید توانست از نتیجه مطالعه و زحمات قبلی خود بخوبی استفاده کنید و در نهایت نیز نباید انتظار جابجایی رتبه داشته باشید.

بهترین روش جمع بندی برای آزمونهای آزمایشی

دلیل اینکه خیلی از دانش آموزان در آزمون ها تراز خوبی کسب نمی کنند، این است که روز قبل از آزمون با حجم عظیمی از درس هایی مواجه هستند که در طی ۲ هفته یا بیشتر مطالعه کردند و در یک روز یا حتی کمتر نمی توانند همه آنها را مرور کنند. گاهی حتی به یادآوری مساحت نیم دایره نیز سخت می شود. اهمیت مرور شب آزمون وقتی مشخص می شود که بدانیم، آزمونها نمای کوچکی از کنکور هستند و اگر نتوانیم دروس ۲ هفته خود را در یک روز جمع بندی کنیم، مسلماً دروس یک سال را نیز نمی توانیم در ۱ ماه مرور کنیم.

خلاصه برداری در طول سال تحصیلی

در مقالات قبل از اهمیت خلاصه نویسی صحیح صحبت کردیم و در کارگاه خلاصه نویسی کاملا اصول و روشهای صحیح آن را آموزش دادیم. یکی از مباحثی که در کارگاه مطرح کردیم این بود که قدر خلاصه نویسی را بعد از عید خواهید دانست. زمانی که شما یک مجموعه کامل خلاصه نویسی شده در اختیار دارید و با آرامش می توانید در یک ماه همه مباحث را مرور کنید. امّا اگر در آزمون آزمایشی شرکت می کنید، قدر خلاصه نویسی را همان شب های آزمون خواهید دانست. پس برای مرور شب آزمون لازم است در طول سال و به شکل مستمر، خلاصه نویسی کنیم.

خواندن خلاصه ها برای شب آزمون

حالا که یک مجموعه کامل از دروس خلاصه نویسی شده در اختیار دارید، برای شب آزمونها نیز باید همین خلاصه ها را مطالعه کنید. با توجه به اینکه خلاصه ها را خودتان یادداشت کردید، علاوه بر اینکه تسلطتان بر روی آنها بسیار بالاست ، در زمان بسیار اندکی می توانید همه خلاصه هایتان را مرور کنید. بطور خلاصه، بهترین روش جمع بندی برای آزمونهای آزمایشی ، مرور خلاصه های خودتان است.

مرور خلاصه ها، حتی در صورت داشتن وقت بیشتر

ممکن است، ۳ یا ۴ روز قبل از آزمون همه مباحث را تمام کنید و برای مرور دوباره از روی جزوه و کتاب خودتان همه مباحث را مرور کنید. به نظر من حتی اگر وقت هم دارید، این کار را نکنید، چون شما برای آزمون درس نمی خوانید، شما برای کنکور درس می خوانید. بهتر است فرهنگ خلاصه نویسی و استفاده از آن را در خودتان نهادینه کنید. اگر زمان اضافه مرور دارید، علاوه بر مرور خلاصه های خودتان، تست های ستاره دار را نیز مرور کنید.

اهمیت جمع بندی مطالب و مرور کردن درس ها

یکی از کارهای بسیار مهمی که همه داوطلبان کنکور باید حتماً به آن توجه کرده و بخشی از برنامه مطالعاتی خود را برای این کار مهم درنظر بگیرند، مرور است.

 فوایدمرور کردن

از نظر تمام مشاوران و کنکوری‌های موفق، مرور کردن، یکی از راه‌های مهم تثبیت دانسته‌ها و مطالعات قبلی برای کنکور است. آشنایی بانقاط ضعف وقوت،جلوگیریازتکرارآموخته‌ها، تثبیت اطلاعات در ذهن،حل مشکل فراموشی، آمادگی برای آزمون اصلی،انسجام ذهنی و … از جمله فواید مهم مرور کردن است.

برای اینکه فواید مرور کردن برای شما داوطلب عزیز، هر چه بیشتر روشن شود، به این نکته توجه کنید که هر یک از شما به فراخور برنامه، زمان شروع مطالعه، مدت ساعات مطالعه، میزان آمادگی قبلی، میزان یادگیری و … مطالبی را تاکنون آموخته‌اید؛ حال اگر تا پایان کنکور به همین صورت پیش بروید و فقط مطالب جدید بخوانید، بدون آنکه یک یا چند مرتبه، این مطالب را مرور کنید.

مطمین باشید که بیشتر این مطالب را فراموش خواهید کرد، و این، یعنی اینکه تمام یا بیشتر زحمت شما هدر خواهد رفت؛ پس مرور می‌تواند در مدت زمان کم، باعث فراخوانی و بازیابی اطلاعات و دانسته ها شده و شما عزیزان را برای آزمون، هر چه بیشتر آماده کند. در واقع در دوران جمع‌بندی، هدف این است که انبوهِ اطلاعاتی که در دوران مطالعه در ذهن داوطلب قرار گرفته است، به نحو مناسبی سامان‌دهی شده و در هنگام آزمون براحتی قابل بازیابی باشد.

بنابراین، در دوران جمع‌بندی نباید به دنبال یاد‌گیری مطالب جدید باشید، بلکه باید سعی کنید آنچه را که تاکنون آموخته‌اید، بخوبی در ذهن خود سامان‌دهی نمایید. حتی اگر به دلیل کمبود وقت یا به دلایل دیگر، موفق به اتمام بخش مهم یا قابل توجهی از مطالب نشدید، بهتر است که باز هم اولویت را به برنامه‌ریزی برای جمع‌بندی دهید. در کنار آن، در ساعاتی که به جمع‌بندی اختصاص ندارد، مطالب باقی‌مانده را مطالعه نمایید. توجه داشته باشید که یادگیری شصت درصد مطالب با عمق نود یا صد درصد، بهتر از یادگیری صد درصد مطالب با عمق شصت درصد است.

شما تنها نیستید

وقتی بحث دوره جمع‌بندی و مرور برای کنکور پیش می‌آید، بسیاری از داوطلبان عزیز احساس می‌کنند که مطالب را فراموش کرده‌اند. باید بگوییم که این حس، حس همه داوطلبان است و فقط شما تنها نیستید. جالب است بدانید که مطالب، درون ذهن انسان هرگز فراموش نمی‌شوند؛ بلکه تنها انسجامشان را از دست می‌دهند و در میان هزاران مطلب دیگر گم می‌شوند. حالا وقتش است که شما گمشده‌ها را پیدا کنید، و انجام این کار با مرور و استفاده کامل از دوران جمع‌بندی بخوبی میسر می‌شود.

وضعیت خود را مشخص کنید

داوطلبان در میزان یادگیری یا میزان درس‌ها و مباحثی که مطالعه کرده‌، و در واقع، میزان حجم دروسی که خوانده‌اند، با یکدیگر متفاوت هستند؛ عده‌ای، دروس بیشتری را خوانده و عده‌ای، مباحث کمتری را مطالعه کرده‌اند؛ به همین دلیل، لازم است که قبل از شروع دوران جمع‌بندی، نگاهی به وضعیت خود بیندازید و با توجه به حافظه و میزان توانایی خود در یادگیری، مشخص کنید که چه زمانی را برای دوره جمع‌بندی لازم دارید. تصوّر نکنید که اگر از مرور صحبت می‌کنیم، به معنی این است که دیگر نمی‌توانید مطلب جدیدی بخوانید. شاید شما هنوز، مباحث مدنظر خودتان را به طور کامل مطالعه نکرده‌اید؛ ابداً اشکالی ندارد؛ ولی مرور را هم از زمانی که فکر می‌کنید لازم است، آغاز کنید.

ابتدا مباحثی را که باقی مانده است، اولویت‌بندی کنید تا اگر احیاناً فرصت نشد که تمام مباحث را بخوانید، خیالتان از خواندن مهم‌ترین مباحث راحت باشد. برای مرور نیز از همین اولویت‌بندی استفاده کنید. برنامه‌ریزی برای مرور، تفاوتی با برنامه معمول مطالعاتی شما ندارد. اگر روزانه چند درس می‌خواندید، مرور را هم به همان شکل ادامه دهید. ضمناً برای برخی از دروس که فرّار هستند مرور روزانه داشته باشید.

حال اگر جزو آن دسته از عزیزانی هستید که هنوز مطالب خوانده نشده دارند، می‌توانید بعد از اتمام مرور عالی و بی‌نقص درس های خوانده شده، چند مبحث از مباحث مهم را انتخاب کنید و مطالعه اولیه این مباحث را شروع کنید. دقت کنید که این مباحث از نظر حجم زیاد نبوده یا به لحاظ محتوایی مشکل نباشد و بعد به مطالعه و سپس مرور این مطالب بپردازید و همین طور ادامه دهید؛ یعنی وقتی این مطالب را تمام کردید، مطالب جدید دیگری بخوانید و دوباره چند بار این مطالب و مطالب قبلی را مرور کنید. حتماً توجه داشته باشید که دو هفته پایانی را باید به تست‌زنی سرعتی و رفع اشکال اختصاص دهید؛ پس این زمان را از زمان مطالعه خود کم کنید.

پیش شرط مرور را رعایت کنید

پیش شرط مرور، آن است که از قبل مطالب را خوب یاد گرفته و آنها را فهمیده باشیم؛ در غیر این صورت، اساساً مطالعه‌ بعدی، نقش مرور و تکرار را نخواهد داشت، بلکه عملاً، همان یادگیری نخستین خواهد بود. مرور، نیاز به تمرکز فراوان دارد. مرور بدون تمرکز، مثل یک روخوانی بی‌فایده است. مرور، همانند مطالعه، جزیی از مراحل یادگیری است و همان شرایط لازم را دارد. بهترین ساعات شبانه روز خود را باید به مرور اختصاص دهید.

برای مرورهای اولیه، پس از مطالعه که هنوز یادگیری‌تان کامل و عمیق نیست باید وقت بیشتری صرف کرد. مرور در این مرحله، بیشتر شامل باز خوانی کامل کتاب و حل تمرین‌های آن می‌شود؛ ولی با گذشت زمان، مرورهای بعدی، کوتاه‌تر و راحت‌‌تر می‌شوند. بعد هنگامی‌که تسلّط پیدا کردید، می‌توانید یک کتاب را در یک یا دو ساعت دوره کنید.

دکمه بازگشت به بالا