چگونه یک پمپ کفکش انتخاب کنیم؟
توضیحات عمومی درباره محصول پمپ کفکش
پمپ های کفکش همانگونه که از اسمشان برمی آید برای پمپاژ آب از کف چاه می باشند که بیشتر برای مصارف کشاورزی و تخلیه آب از استخر ها به منظور آبیاری و مصارف دیگر استفاده می شوند ، به جرات می توان گفت بعد از پمپ های خانگی جز، پر مصرفترین پمپ های بازار می باشد ،در پمپ های کفکش جنس بدنه و جنس پروانه پمپ بسیار مهم می باشد ، اصولا چون پمپ کفکش مدام در آب بوده و لذا پتانسیل پوسیدگی ناشی از رطوبت آن رادربر خواهد گرفت.
لذا تمام پمپ های کفکش بدنه آن یا آلومینیوم فشرده یا پلاستیک و پروانه آن نیز اصولاباید از جنس استیل استنلس 304 ویا آلیاژی از آن باشد می باشد در ساختار فیزیکی پمپ کفکش ، الکتروموتور در بالا و پمپ در قسمت پایین آن قرار دارد و مجموعه آن نیز کاملا در آب غوطه طور می شود لذا خنکاری الکتروموتور نیز توسط آب صورت گرفته ، از خانواده های پمپ های کفکش می توان پمپ های لجن کش و شناور را نام برد که به پیش تر به توضیحات آن خواهیم پرداخت.
مشخصات فنی و راهنمای محاسبه و خرید پمپ کفکش
- اولین مشخصه های پمپ های کفکش هد آن می باشد که براساس آن طبقه می شوند و از 12 متر شروع و نهایتا تا 90 متر قابلیت پمپاژ دارند.
- دومین ویژگی پمپ های کفکش که پارامتر بسیار مهمی می باشد ، سایز لوله خروجی بوده که از 1 اینچ و حداکثر 2 اینچ ادامه می یابد.
- باتوجه به دو مشخصه بالا می توان گفت پمپ های کفکش محدودیت در مقدار آبدهی و سایز آبدهی دارند که به نوعی برای استفاده در کاربری بزرگتر دچار محدویت می شویم.
- لازم به ذکر است در صورت تغییر نوع سیال مورد نظر قابل پمپاژ آز آب به سیالاتی با گرانروی بیشتر مانند ،گل و لای ، لجن رویکرد انتخاب پمپ نیز تغییر کرده لذا به خاطر داشته باشین هد و سایز های خروجی گفته شده در بند 1 و 2 برای آب و سیالاتی شبیه آب می باشند.
- خروجی آب پمپ های کفکش در دومدل ،خروجی از پایین و خروجی از بالا می باشد ، ولی به صورت یک قانون تجربی پمپ های آبدهی از بالا به دلیل خنکاری بهتر الکتروموتور دارای عمر بیشتری هستند.
- نکته بسیار مهمی که در مورد پمپ های کفکش مطرح می شود این است که حداکثر هد گفته شده مبنای انتخاب پمپ نیست ،برای مثال پمپ کفکش 90 متری در ،90 متر دبی آن صفر است و هیچ گونه دبی خروجی برای آن نباید متصور بود.
- در تکمیل بند فوق ، تمام پمپ های کفکش در یک بازه معین دارای نقطه کارکرد مطلوبی می باشند که این بازه معمولا با حداکثر ارتفاع گفته اختلاف 7 تا 10 متری دارد.
- اگر به هد از 90 متر و سایز 2 اینچ با توجه به مشخصات چاه خود و مدت زمان آبدهی بیشتر نیاز دارید ، ناگذیر به استفاده از پمپ های شناور خواهید بود که جلوتر به آن خواهیم پرداخت.
- برای محاسبه صحیح هد پمپ کفکش ، ارتفاع استاتیکی چاه به اضافه افت اصطکاکی لوله قرار گرفته روی زمین جهت انتقال آب به محل مورد نظر میشود هد پمپ کفکش ،که معمولا هر 15 متر را 2 متر هد در نظر بگیرید.
- قدرت الکتروموتورهای روی پمپ های کفکش در متراژ های بالا (زیر 90متر ) نهایتا سه اسب بوده که به صورت تکفاز قابیلت راه اندازی دارد.
پمپ لجن کش چیست و چه خصوصیاتی دارد؟
- پمپ لجن کش همانطور که از نامش پیدا برای کشیدن و تخلیه لجن و به طور کلی سیال هایی که گرانروی زیادتری نسب به آب معمولی دارند به کار برده می شوند ، این سیال با ویسکوزیته بالا که می تواند انواع مختلفی مانند گل لای زیاد ، لجن های ناشی از فرایندهای میکرو ارگانیزم ها و یا هر سیال شبیه گل و لای باشد توسط این پمپ های لجن کش قابل تخلیه می باشد.
- دو خصوصیت مهم که که میتوان پمپ کفش را از پمپ لجن کش جدا کرد این است که در نوع لجن کش دبی بالا و هد کم می باشد ، زیرا لجن فقط برای تخلیه در جایی غیر از محل پمپاژ می باشد و ارزش انتقال ندارد ، بالا بودن دبی یعنی بالا بودن سایز دهش می باشد.
- اصولا پمپ های لجن کش از سایز 3 اینچ شروع می شوند و در مقدار هد و جابه جایی به شدت دارای محدودیت می باشد.
- این پمپ ها به نام پمپ گل کش نیز معروف می باشند که مهمترین کاربرد آن در لایروبی چاه آب کشاورزی می باشد.
- طراحی خنکاری موتور آن همانند نوع کفکش توسط سیال غوطه در خود تامین می شود.
پمپ شناور چیست ؟
پمپ های شناور از دیگر خانواده های پمپ کفکش بوده که نامگذاریآن براساس موقیعت قرار گرفتن آن در چاه می باشد ، پمپ های شناور به صورت مستغرق در کمر چاه های عمیق و تا جایی که چاه آب دارد قرار گرفته و به هیچ عنوان در کفه چاه قرار نمیگیرد ، اصولا گرانترین پمپ از خانواده های پمپ های مستغرق در آب ، همین پمپ های شناور می باشد ،ساختار این پمپ همانند دیگر پمپ ها از دو بخش الکتروموتور و پمپ تشکیل شده است و مهمترین کاربرد آن برای استفاده از چاهای عمیق و نیمه عمیق می باشد.
ساختار فیزیکی این مدل پمپ ها به صورت لوله های باریک بوده و قابل استفاده در چاهایی با دهانه نازک تا 8 اینچ می باشند ، دومین ویژگی مهم در پمپ شناور ، هد و دبی آن می باشد که این پمپ اصولا برای مصارف دبی و هد بالا طراحی و ساخته شده ، یعنی اگر پمپ کفکشی پاسخگوی مشخصات هد و دبی شما نبود ، لاجرم باید از پمپ های شنارو استفاده فرمایید ، پمپ های شناور اصولا جنس بدنه و پروانه استنلس استیل بوده و حداکثر عمق غوطه وری آن تا 300 متر می باشد.
ویژگی ها و مشخصات فنی پمپ های شناور :
- بارزترین ویژگی پمپ های شناور ،بالا بودن هد آن که باعث افزایش فشار سیستم شده و کلا برای سیستم های تحت فشار مانند آبیاری قطره ای ،سیستم های اسمز معکوس RO ، تخلیه چاهای عمیق و نیمه عمیق و …. کاربرد دارد
- به دلیل بالا بودن فشار کاری این پمپ ها به دلیل هد بالا ، معمولا قطر دهانه دهش آن حداکثر دو اینچ و حداقل یک و یک چهارم می باشد
- پمپ های شناور جهت آب های صاف باید مورد استفاده قرار بگیرد و به شدت در مقابل سنگ ریزه وشن های موجود در آب حساس می باشد
- پمپ های شناور به دو مدل یکپارچه و دو پارچه می تواند در چاه قرار بگیرد ،در مدل های یکپارچه ،پمپ الکتروموتور دریک پوسته قرار گرفته ولی در سری های دو تکه ،موتور و پمپ جدا بوده و در محل نصب مونتاژ می گردد.
- از مهمترین ویژگی های پمپ شناور ، راندمان بالا و کاهش مصرف انرژی و همچنین کارکرد بدون صدا و عدم نیاز به هواگیری می باشد.
5 نکته مهم در مورد نگهداری پمپ های شناور :
- اولا ، این پمپ باید حداقل 50 سانت بالاتر از کف چاه قرار به دلیل مکش نکردن شن و ماسه کف چاه می باشد.
- دوما ، در پمپ های شناور مجموع موتور و پمپ با آب خنک می شوند ، لذا هیچ وقت نباید خشک کارکند.
- الکتروپمپ های شناور باید به صورت عمودی و ایستاده نگهداری شوند ،در صورت انبار کردن به صورت افقی حداقل ماهی یکبار باید 90 درجه چرخانده شوند.
- روی پمپ های شناور دو درپوش برای پرکردن و هواگیری آن تعبیه شده است ، که توصیه می شود جهت پرکردن پمپ از آب غیر خورنده مانند آب اشامیدنی استفاده کنید.
- بعد از پرشدن آب در موتور ،زمان لازم برای تخلیه حباب های را درنظر بگیرید که درحدود 25 دقیقه می باشد و سپس دوباره الکترووتور را از آب لبریز کنید.