کاخی که از ویرانی نجات پیدا کرد

همیشه در بسیاری از محافل رسمی و غیر رسمی خبری از زبان خبرنگاران شنیده بودم که: «در صورت اعتماد مجموعه‌های حاکمیتی، رسانه‌ها می‌توانند حلقه مفقوده زنجیر حرکت رفع مشکلات یا مسائل مغفول مانده در کشور باشند…»؛ جمله‌ای که اغلب هرچند در نهایت با تایید مسئولان حاضر در آن نشست‌ها همراه بود، اما چون نِمود عینی آن وجود نداشت و یا بسیار کم بود، چندان تصویر واقعی از آن در اذهان شکل نمی‌گرفت، ولی حالا داستان ما به طور دیگری رقم خورده و این بار ماجرا متفاوت است!

به گزارش تیتر اول، داستان اصلی ما بر می‌گردد به روزهای پایانی شهریور ۱۳۹۶ که به صورت اتفاقی سفر کوتاهی به یکی از مناطق خوش آب و هوای ایران در نزدیکی تهران داشتم. در این سفر خاطره‌انگیز با عبور از بخش ابتدایی جاده‌ی پُر پیچ و خَم ولی بسیار زیبای چالوس، به قریه‌ای باصفا به نام شهرستانک رسیدم که در ارتفاعات البرز مرکزی از بازو به بازو دادن کوه‌ها ایجاد شده است.

«کاخ ناصری» شهرستانک که در سال ۱۲۵۷ شمسی با فرمان ناصرالدین شاه و توسط معمار باشی دربار ناصری یعنی محمد ابراهیم خان بنا شده بود، دقیقاً در انتهای دره شهرستانک و در پایین سینه البرز و چشمه «گُله گیله» قرار دارد. این کاخ قاجاری که در سال‌های رونق خود چشم‌انداز بسیار زیبایی به شهرستانک داده بود و در دهه ۷۰ شمسی نیز در زُمره آثار ثبت شده ملی ایران قرار گرفته بود، در آن سال (سال ۹۶ که از آنجا دیدن کردم) تقریباً به مخروبه‌ای بدل گشته بود که دیگر هیچ آثاری از شکوه و عظمتی که کمال‌الملک در نقاشی معروف خود از آن به تصویر کشیده بود دیده نمی‌شد! دیگر نه پنجره‌های اورسی وجود داشت و نه شیشه‌های رنگی خیره کننده. حتی کمر عمارت اصلی هم در گذشته‌های دور به نوعی شکسته بود و طبقه فوقانی عمارت اصلی کاملا تخریب شده و طبقه همکف آن نیز به مخروبه‌ای بَدل گشته بود.

کاخی که از ویرانی نجات پیدا کرد
نقاشی “کمال‌الملک” از کاخ ناصرالدین‌شاه قاجار در شهرستانک که در حال حاضر در کاخ گلستان نگهداری می‌شود
کاخی که از ویرانی نجات پیدا کرد
کاخ ناصری که روزگاری بسیار باشکوه بود در سال‌های قبل در حال تخریب کامل بود

از همین رو پس از بازگشت از آن سفر، به عنوان یک خبرنگار که در هر شرایط و موقعیتی باید همچنان یک خبرنگار باقی بماند، امیدوارانه روایت‌گر آن بازدید بودم و در کنار گزارش ماجرای اصلی، آرزوهای خود برای معرفی و استفاده از ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری در منطقه شهرستانک را نیز در قالب گزارشی به رشته تحریر در آوردم تا شاید مسئولان وقت واکنش درستی به آن داشته باشند که البته نتیجه آن گزارش در همان ایام، فقط جوابیه‌ای بود که صندوق احیاء و بهره‌برداری آثار تاریخی برای تیتر اول ارسال کرد!

شهرستانک؛ ناشناخته‌ای در میان بازوان البرز؛

سرنوشت نامعلوم کاخی که ۱۹سال از ثبت ملی شدنش می‌گذرد

در سال‌های بعد نیز همکاران بسیار کوشا و توانمندم در ایسنای البرز با به تصویر کشیدن دوباره وضعیت بسیار وخیم این عمارت و پیگیری‌های خبری لازم، سعی کردند تا این بنا را از تخریب کامل نجات دهند که این گزارش‌ها و مصاحبه‌های بسیار خوب در کنار تولیدات ارزشمند سایر رسانه‌ها، باعث شد تا در نهایت، بخش دولتی و بخش خصوصی این بار دست به دست هم دهند و این مکان ارزشمند را به یک محل گردشگری با ارزش افزوده بسیار در آینده‌ای نزدیک تبدیل کنند که این حرکت ارزشمند از این بابت جای تقدیر بسیار دارد.

ویرانه‌ای به نام کاخ ناصری +تصاویر

گزارش تصویری «کاخ ناصری»

سر نخواستن کاخ ناصرالدین شاه دعواست!

نفس‌های سنگین کاخ ناصری

از کاخ ناصرالدین شاه در شهرستانک چه خبر؟

مرمت کاخی که با مرگ ناصرالدین شاه مُرد/خرابی چون که از حد بگذرد آباد می‌گردد؟

تبدیل کاخ تاریخی ناصری کرج به اقامتگاه گردشگران

عمارت ناصری شهرستانک که پس از مرمت اولیه و بازسازی قابل توجه آن، هم‌اکنون شرایط نسبتاً خوبی پیدا کرده و تقریباً به فرم واقعی و اصالت اولیه خود نزدیک شده است، با آغاز فصل گرما (به‌دلیل سرمای هوا در این منطقه، عملا نمی‌توان در فصول سرد کاری را پیش برد) و تکمیل کار مرمت و بازسازی، می‌تواند در سال جاری احیاء و سرزندگی دوباره خود را جشن بگیرد.

کاخی که از ویرانی نجات پیدا کرد
کاخ ناصری که در حال مرمت و بازسازی دوباره است

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز در ماه‌های پایانی سال گذشته در این‌باره اعلام کرده بود: «طرح تبدیل کاخ تاریخی ناصری شهرستانک کرج با مشارکت بخش خصوصی به یک اقامتگاه گردشگری از سال گذشته کلید خورده است و قرار است این مجموعه با کاربری اقامتی بومگردی، پذیرایی و تفریحی به‌ یکی از اقامتگاه‌های منحصر به فرد و تاریخی کشور تبدیل شود.»

رحیم خاکی در ادامه با اشاره به پیگیری مشکلات زیرساختی این مجموعه گفت: «طبق دستور ویژه استاندار البرز، تامین گاز، آب، برق، تلفن، جاده و مسیر دسترسی و سایر نیازهای کاخ تاریخی ناصری با مشارکت دستگاه‌های اجرایی در دست اقدام قرار دارد و در این رابطه نیز به اعتبار نیاز داریم. البته سید عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز به صورت سرزده از روند مرمت این مجموعه تاریخی بازدید کرده و شخصاً در سطح ملی، پیگیر به سرانجام رسیدن این پروژه مهم است.»

شاید همین بازو به بازو دادن بخش دولتی و بخش خصوصی برای بازسازی این عمارت تاریخی ارزشمند از روی توجه آنها به تولیدات و نقدهای منصفانه رسانه‌ها، سرآغاز راهی باشد که ایران ما در مسیر آبادانی بیشتر و استفاده از ظرفیت‌های منحصر به فرد گردشگری و نیروی انسانی جوان و ارزشمند خود قرار گیرد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا