موج جدید گرانی مواد غذایی و کالاهای اساسی در اسرائیل
به گزارش خبرگزاری تیتر اول، کابینه نتانیاهو اقتصاد را نابود کرده قیمتهای کالاهای اساسی با افزایش شدید ۲۰ تا ۳۰ درصدی همراه شده است و کسی نیست که این موضوع را مدیریت کند. طبقه متوسط اسرائیل زیر فشار (مالی) در حال فروپاشی است، در حالی که آنها پولها را بین خودشان تقسیم میکنند» این را یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون رژیم صهیونیستی با انتشار پستی در وبسایت ایکس بیان داشت.
بر اساس آنچه روزنامه اقتصادی اسرائیلی گلوبز گزارش داد، موج جدیدی از افزایش قیمتها از دسامبر گذشته (آذر ماه) اسرائیل را در بر گرفته و تولیدکنندگان و واردکنندگان مواد غذایی نظیر Willie Food، Strauss، Chastowicz و Wissotzky از روز پنجشنبه قیمت بسیاری از محصمولات را بین ۱۵ تا ۲۵ درصد افزایش دادند.
به گزارش گلوبز، این شرکتهای مواد غذایی میگویند که به دلیل افزایش قیمت مواد خام از تامین کنندگان به دنبال حملات یمنیها به کشتیها در دریای سرخ و افزایش هزینههای حمل و نقل، مجبور به افزایش قیمتها هستند، افزون بر اینکه ضعف ارزش شکل واردات را گرانتر کرده است.
این روزنامه به نقل از بیانیه واردکننده مواد غذایی جی. ویلی که هفته گذشته منتشر کرد، نوشت: به دلیل افزایش قابل توجه قیمت حمل و نقل دریایی، جنگ غزه و بحران بین المللی ناشی از حملات حوثیها، قیمت حمل و نقل کانتینری از ۱۵۰۰ دلار به ۷۲۰۰ دلار افزایش یافت و زمان حمل نیز دو برابر شده است.
میشل فینک، معاون مدیر استراتژی و برنامهریزی سیاستهای وزارت اقتصاد و صنعت رژیم صهیونیستی، هفته گذشته به کمیته امور اقتصادی کنست گفت که شکاف بزرگی بین اسرائیل و سایر کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) وجود دارد و اسرائیلیها با افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمتها مواجه شدهاند.
بازار رژیم صهیونیستی نیز به نوبه خود، کابینه نتانیاهو را به افزایش قیمتها متهم میکند که به گفته فعالان بازار، هزینهها را بر آنها تحمیل میکند که با نرخ مالیات بر ارزش افزوده ۱۷ درصدی شروع میشود. در بسیاری از کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، مالیات بر ارزش افزوده در مورد غذا وجود ندارد؛ افزون بر مالیاتها و هزینههای ملزومات حلال (در دین یهود) و هزینههای بالای انرژی و سوخت که همگی به افزایش قیمتها در اسرائیل دامن زده است.
این روزنامه به نقل از یک منبع بازار میگوید: در حالی که شرکتهای مواد غذایی به دلیل افزایش قیمتها تحت نظارت هستند، هیچ کس با دلایل هزینههای قابل توجه زندگی در اسرائیل سروکار ندارد. این سیاستهای کابینه نتانیاهوست که غذا در اسرائیل را در مقایسه با سایر نقاط جهان گران کرده است.
وی افزود: چرا در اسرائیل مالیات بر ارزش افزوده بر مواد غذایی اعمال میشود، بر خلاف کشورهای دیگر که نرخ مالیات بر ارزش افزوده مواد غذایی صفر یا کاهش یافته است و بدتر اینکه، اکنون هم آن را یک درصد دیگر افزایش میدهند. این کابینه یک سیستم سهمیه بندی دارد که به کشاورزی اسرائیل از جمله عسل، شیر و تخم مرغ آسیب میرساند. چرا به سهمیه تخم مرغ نیاز داریم؟
گلوبز به نقل از منبع مذکور در بازار رژیم صهیونیستی آورده است: در کشورهای دیگر، مالیات بر سرمایه افزایش مییابد تا از آسیب پذیترین اقشار جمعیت محافظت شود. برای مثال هیچ دلیلی برای شرکت توناوا (شرکت اسرائیلی تخم مرغ و محصولات شیر) وجود ندارد که شیر خام را با قیمت ۳۵ درصد بالاتر از قیمت یک مزرعه لبنی در آلمان خریداری کند، گویی این کافی نیست، زیرا کارخانهها نیز فقط ۵ روز در هفته به دلایل مربوط به کشروت (آموزههای یهودی) کار میکنند. دولت به کشاورزان کمک نمیکند و به مقامات محلی اجازه میدهد تا مالیات جمع کنند و سوخت را گران کنند.
این روزنامه به نقل از همان منبع نوشت که اکثر شرکتهای مواد غذایی برای افزایش اخیر قیمتها پس از تعطیلات یهودیان برنامهریزی کرده بودند، همه متوجهند که جنگ برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت و اکنون عید پاک نزدیک است و چارهای جز افزایش قیمت ندارند.
این روزنامه به نقل از عدی پنحاس، مدیر عامل شرکت مشاوره Commodex، که متخصص در پوشش ریسک و تجارت کالا و مواد خام در اسرائیل است، گفت که کاهش قیمتها در حال حاضر مطرح نیست، زیرا قیمت کاکائو به بالاترین سطح خود یعنی ۳۸۰۰ پوند استرلینگ در هر تن رسیده است در مقایسه با ۲۰۰۰ پوند استرلینگ که سال گذشته بوده است شکر به بالاترین حد خود در بیش از یک دهه گذشته یعنی در حدود ۷۰۰ دلار در هر تن رسیده در مقایسه با ۵۰۰ دلاری که در سال گذشته بوده است.
وی تاکید کرد در حالی که مسیر رسیدن برخی از کالاها و مواد اولیه به اسرائیل از دریای سرخ نیست افزایش قیمت مداوم آنها توجیهی ندارد.
به گزارش گلوبز، رژیم صهیونیستی زیر فشار هزینههای جنگ غزه و کسری بودجه شدید از بامداد چهارشنبه گذشته قیمت بنزین را نیز افزایش داد و با گران شدن مواد غذایی افزایش قیمت برق هم در راه است.
از زمان تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به نوار غزه، اقتصاد این رژیم دچار رکود تدریجی شده است، بخشهایی تقریباً از فلج کامل رنج میبرند و فعالیت در سایر بخشها به حداقل خود ادامه داده است، در حالی که مقامات رسمی رژیم صهیونیستی در مورد نتایج سه ماهه آخر اقتصاد این رژیم در سال ۲۰۲۳ لاپوشانی میکنند.
بودجه ۲۰۲۴ رژیم صهیونیستی به دلیل هزینههای جنگ به ۵۸۲ میلیارد شکل (۱۵۶ میلیارد دلار) افزایش یافته که ۵۵ میلیارد شکل (۱۴.۷ میلیارد دلار) با توجه به جنگی که به راه انداخته نسبت به بودجه اولیه تصویب شده برای امسال افزایش داشته است؛ بنابراین انتظار میرود، کسری بودجه عمومی رژیم صهیونیستی نسبت به قبل از جنگ سه برابر شده و به ۶.۶ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش یابد، با وجود اینکه مقامات اسرائیلی این کسری را تا ۱۰ درصد پیشبینی کردند.
انتهای پیام/