قصهی پرغصهی طبیعت ایران – تیتر اول
تیتر اول / بوشرا خبر صبح شنبه 7 ماه مه تفاوتی نداشت. دوباره در زاگرس و کلاه گیس بلندش در آتش بی احتیاطی سوخت. ما در مورد آتش سوزی کوه گیسکان در تپه شرقی برازجان ، جایی که زیستگاه بادام واقع شده است ، صحبت می کنیم.
این بیشترین اخبار مربوط به محیط زیست زاگرس جنوبی در سالهای اخیر است. آتش سوزی های نامنظمی که بر پیکر این زیستگاه ارزشمند می افتد و جان گونه های نادر گیاهی و جانوری را به خطر می اندازد.
مردم عامل اصلی آتش سوزی هستند
محمد درویش ، مدرس موسسه تحقیقات جنگل و مرتع گفت: “نود درصد این آتش سوزی ها ساخته دست بشر است و تنها ده درصد آن ساخته دست بشر نیست.”
وی ادامه داد: برخی کوهنوردان یا چوپانانی که در این مراتع کوهستانی مشغول کار هستند متأسفانه آتشی را که روشن کرده اند در صورت نیازی به آن خاموش نمی کنند و همان خاکستر باقی مانده و با کمترین باد ممکن است. “این ثابت می کند که یک فاجعه است.”
درویش با بیان اینکه بطری های نوشیدنی رها شده طبیعت که با تابش نور خورشید افزایش می یابد ، گفت: “برخی از دامداران و جنگلداران نیز به دلیل اختلافات با رقبا ، گاه گاهی آتش سوزی می کنند. “دیگران چرا می کنند.”
این فعال محیط زیست معتقد است صاعقه یا حتی قطره باران یکی از غیرانسانی ترین عوامل آتش سوزی است.
خشکسالی زودهنگام و تهدیدهای پنهان
یک مدرس در موسسه تحقیقات جنگل و رنگلند گفت: “امسال ما زودتر از هر سال شاهد شروع تابستان هستیم ، بنابراین گونه های علفی یک ساله از خشکسالی زودرس رنج می برند.” این خشکسالی در پوشش گیاهی ، همراه با دخالت انسان ، باعث چنین حریق شده است. “
این کارشناس افزود: “البته این خشکسالی در سالهای اولیه گونه های چمن باعث شده چرا چرا نسبت به سالهای گذشته کمتر باشد و خطر آتش سوزی در برخی مزارع را کاهش دهد.”
مناطق طبیعی را برای ترمیم گونه های گیاهی حذف کنید
محمد درویش با تأکید بر مرزبندی کامل این مناطق حداقل به مدت ده سال به منظور احیای مجدد گونه های جنگلی و گیاهی در این مناطق ، اظهار داشت: برای احیای بهتر این گیاهان ، اجازه ورود دام و هرگونه کشاورزی به مناطق بسته داده نشود. “
وی با تشریح نقش رسانه ها به ویژه رسانه های ملی در ترویج رفتارهای پرخطر و هشدار دادن آنها به منابع طبیعی ، افزود: بطری های آب معدنی یا بطری ها و بشکه های سیگار روشن باید آگاهی عمومی را افزایش دهند.
این فعال محیط زیست همچنین بر لزوم گزارش شماره سه رقمی به سازمان جنگل ها و مراتع به منظور اطلاع رسانی و اقدام فوری تأکید کرد.
نیروهای مردمی در خطوط امداد جبهه
به گزارش تیتر اول ، آتش سوزی کوه گیسکان جنبه تاریک دیگری نیز داشت. با اعلام خبر آتش سوزی در کوههای مشرف به روستاهای جمغری و لرده ، این نیروهای مردمی بودند که تصمیم گرفتند شبانه برای تشکیل گروهها به منطقه بروند.
مصطفی صفری ، یکی از همین نیروهای انسانی ، به تیتر اول گفت: “نیمه شب ، وقتی خبر آتش سوزی رسید ، من و تعدادی از نیروهای امدادگر تصمیم گرفتیم قبل از طلوع آفتاب به محل آتش سوزی برویم. برای رسیدن به بدترین روز ، وقتی هوا بسیار گرم می شود.
مبارزه با آتش با دستان خالی
یک معلم و گردشگر طبیعت از دشتستانی می افزاید: “متأسفانه ما گزینه خاصی غیر از هلی کوپتر ، که در مسیر بازگشت نیز نبود ، نداشتیم.” در این زمان از سال ، وقتی گیاهان خشک اطراف به عنوان باروت عمل می کنند ، با آتش بازی خانگی نمی توان کاری کرد. “
صفری می گوید بدون فداکاری نیروهای انسانی و دوستداران طبیعت ، آتش به این زودی خاموش نمی شد. وی گفت: “خاموش کردن چنین آتش بزرگی با دست خالی غیرممکن است.” در استان ما با تمام ثروت ها و خطراتی که در کوهستان وجود دارد ، هیچ هلی کوپتر بارانی وجود ندارد. “حتی در روستاهای منطقه تنگ ارم که همیشه خطر آتش سوزی وجود دارد ، دمنده وجود ندارد.”
عدم حمایت از مردم
این معلم دشتستانی می گوید هیچ نیروی دولتی در کنار ما نبوده و شاید اگر هرکدام از ما مشکلی داشتیم مشخص نبود که چگونه می خواهیم به مرکز درمانی برسیم.
وی گفت: “هیچ حمایتی از نیروهای مردمی ، حتی کنسروهایی که برای ما تهیه کردند ، نبود که طعم بدی داشت و این نشان دهنده کیفیت پشتیبانی ما بود.”
این طبیعت گرد اضافه می کند: بدون هلی کوپتر مجبور شدیم تماماً بدون آنتن متحرک و آب آشامیدنی به اولین محل استقرار در آن کوه صعب العبور برگردیم و از آنجا با یک ون به برازجان رفتیم. “این سفر چند ساعته در طی چند روز اثرات خستگی و کوفتگی را بر روی بدن ما گذاشته است.”
صرفه جویی در طبیعت نیاز به تعهد ملی دارد
به گزارش تیتر اول ، داستان غم انگیز طبیعت ایران در کنار همه سهل انگاری های ما ، گواهی است بر بی ادبی و بی دقتی مسئولان. جنبش اطلاع رسانی عمومی ، تهیه تجهیزات برای جلوگیری از وقوع چنین حوادثی و پشتیبانی به موقع و م ofثر از پرونده ها بدون تعهد دولت و توجه ویژه دستگاه های مسئول امکان پذیر نیست.
کمبود امکانات و تجهیزات اطفا حریق در طبیعت و مناطق جنگلی نه تنها باعث خستگی و فرسودگی نیروهای امدادی می شود بلکه به دلیل کندی روند اطفا حریق منطقه آتش سوزی را نیز گسترش می دهد.
بنابراین ، برای اقدام سریع و مثر در چنین مواردی ، تجهیز مناطق روستایی و کوهستانی به این وسایل ضروری است.
انتهای پیام