عواملی که منجر به تشدید خسارات سیل در چین شده است
درحالی که بار دیگر بارشها و سیلاب، چین را تحت تاثیر قرار داده و به آواره شدن دهها هزار نفر انجامیده است، نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد نزدیک به نیمی از شهرهای بزرگ چین به ویژه در مناطق ساحلی به دلیل استخراج آبهای زیرزمینی و وزن سنگین ساختمانها و زیرساختهای شهری در حال غرق شدن هستند.
به گزارش تیتر اول، شهرهای متاثر از این روند از جمله «پکن» و «تیانجین» در بخش شرقی چین و در امتداد ساحل قرار دارند. ترکیب عوامل یادشده با افزایش سطح آب دریاها در این شهرهای در حال غرق شدن تا سال ۲۱۲۰ حدود ۱۰ درصد جمعیت نواحی ساحلی چین، یعنی تقریبا ۵۵ تا ۱۲۸ میلیون نفر را در معرض آبگرفتگی شهرها، سیلاب و خسارات جبرانناپذیر قرار خواهد داد.
کارشناسان در این مطالعه که در مجله «علوم» (Science) منتشر شد، فرسایش خاک و نشست زمین در هر شهر چین با جمعیت بیش از دو میلیون نفر را در بازه زمانی ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۲ اندازهگیری کردند. از میان ۸۲ شهر ارزیابیشده، ۴۵ درصد آنها بیش از سه میلیمتر در سال نشست میکنند و ۱۶ درصدشان هم بیش از ۱۰ میلیمتر فرو رفتهاند.
طبق این مطالعه، سهچهارم جمعیت شهری چین که در سال ۲۰۲۰ حدود ۹۲۰ میلیون نفر برآورد شد، در همین شهرهای بزرگ این کشور پهناور جهان زندگی میکنند.
به نوشته کارشناسان، به نظر میرسد این فرسایش خاک به مجموعهای از عوامل مانند استخراج آبهای زیرزمینی و وزن ساختمانها بستگی دارد. تعداد آسمانخراشها هر روز بیشتر میشود، جادهها و بزرگراهها گستردهتر میشوند و آبهای زیرزمینی مدام در حال استخراج و استفادهاند؛ همگی هم با سرعت بالا.
با اینکه موضوع بالا آمدن سطح آب و فرسایش خاک شهرهای چین مدتها است که مشخص شده، این مطالعه اولین تصویر کلی از این مشکل در مقیاس ملی است. کارشناسان از دادههای ماهوارههای سنتینلــ۱ (Sentinel-۱) استفاده کردند که با کمک تجهیزات راداری روزنه مصنوعی تداخلسنجی (InSAR) تغییرات عمودی در سطح زمین را اندازهگیری میکند و این نتایج را با ارزیابیهای آب زیرزمینی از پایش چاهها و دادههای وزن ساختمان ترکیب کردند.
این گروه تحقیقاتی نوشت: علاوه بر الگوی ملی فرونشست شهرها، ما عوامل متعدد طبیعی و انسانی را شناسایی کردیم که با این پدیده مرتبط بودند. عوامل طبیعی عبارت بودند از موقعیت زمینشناسی هر شهر و عمق سنگ بستر آن که میتواند در میزان وزنی که زمین قادر است بدون فرسایش تحمل کند، تاثیر بگذارد.
کارشناسان بین شهرهای در حال غرق شدن و کاهش سطح آبهای زیرزمینی نیز ارتباط محکمی پیدا کردند. به گفته آنها، بیشتر تغییرات در آبهای زیرزمینی ناشی از فعالیتهای انسانی بود و الگوهای بارش طبیعی تنها در ۱۲ درصد این تغییرات نقش داشت.
به گزارش لایوساینس، شبکه حملونقل شهری از جمله قطارهای سنگین مترو و لرزشی که ایجاد میکنند، همچنین معدنکاری و استخراج منابع هیدروکربنی که هر دو حفرههای خالی در زمین ایجاد میکنند، از دیگر عوامل موثر در فرسایش خاک و ترک خوردن زمین هستند.
کارشناسان تاکید کردند: کلید رسیدگی به فرونشست شهرها در چین میتواند کنترل طولانیمدت و پایدار استخراج آبهای زیرزمینی باشد.
به گزارش ایندیپندنت، ناپایداری خاک و ترک خوردن زمین و افزایش خطر سیل تهدیدی جدی برای زیرساختها و انسانها است. بر اساس این تحقیق، شهرهای در حال غرق شدن در سواحل شرقی چین بهزودی به پایینتر از سطح دریا سقوط میکنند و پیشبینی میشود که تا ۱۰۰ سال آینده، ۲۶ درصد این کشور به زیر این آستانه برود. در حال حاضر، حدود شش درصد زمینهای چین پایینتر از سطح دریا قرار دارد.
انتهای پیام