هنگام خرید اکسیژن ساز به چه نکاتی باید توجه کرد؟
نکاتی که هنگام خرید اکسیژن ساز باید بدانید
دستگاه اکسیژن ساز یا همان تغلیظ کننده (غلیظ کننده) اکسیژن یکی از مهمترین و ضروری ترین وسایل پزشکی خانگی می باشد که اکسیژن مورد نیاز بیماران را (بیمارانی که سطح اکسیژن یا SPO2 خون شان پایین است) با تغلیظ کردن هوای محیط به اکسیژن خالص به طور مستمر تامین می کند. توجه به این نکته حایز اهمیت می باشد که استفاده از دستگاه اکسیژن ساز بسیار ساده بوده و نیاز به تخصص ویژه ندارد.
امروزه با توجه به پیشرفت روزافزون فنآور ها، تکنولوژی های جدیدی گوی سبقت را در اختیار دارند که دارای ویژگیهای خاصی همچون نداشتن اثرات تخریبی زیست محیطی و انواع آلودگی ها باشند همچنین از نظر اقتصادی دارای ارزش افزوده بالاتر باشند. یکی از فنآوری های جدید در سیستم اکسیژنسازی روش (PSA(Pressure swing adsorption می باشد نقش اصلی را در این سیستم ، ترکیبی به نام زئولیت بازی میکند که دارای هزاران ویژگی منحصر به فرد میباشد.
هوایی که ما تنفس می کنیم شامل ۷۸% نیتروژن و ۲۱% اکسیژن و ۱% گازهای دیگر می باشد. دستگاه اکسیژن ساز با کمپرس کردن هوای داخل اتاق به مخازن زﺋولیت، نیتروژن موجود در آن را تحت شرایطی خاص (بر اساس اصل جذب سطحی نوسانی در فشار مشخص) جدا کرده و اکسیژن خالص مدیکال (پزشکی) بالای ۹۵% را در اختیار بیمار قرار می دهد.
اغلب پزشکان مقدار اکسیژن مورد نیاز بیماران را با واحد لیتر در دقیقه (L/m (Liter Per Minute در نسخه بیماران تجویز می کنند.
عملکرد اکسیژن ساز
دستگاه اکسیژن ساز یکی از تجهیزات پزشکی پرکاربرد است که با جذب هوای محیط و فیلتر کردن آن، هوایی با درصد اکسیژن بیشتر را وارد سیستم تنفسی بیمار می کند. افرادی که دارای بیماری هایی مانند آسم، سرطان ریه، بیماری مزمن انسداد ریوی (COPD)، آنفولانزا، کرونا و … هستند دچار کاهش سطح اکسیژن خون می شوند.
در این بیماران، درصد اکسیژن اشباع خون (SPO2) که در حالت نرمال حدود ۹۵ درصد است کاهش پیدا می کند. میزان اکسیژن خون با استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر به صورت غیرتهاجمی قابل اندازه گیری است. در صورتی که اکسیژن خون کمتر از ۹۵% باشد پزشک برای بیمار اکسیژن درمانی تجویز می کند که با استفاده از دستگاه اکسیژن ساز انجام می شود.
ساختار اکسیژن ساز
این دستگاه دارای یک بدنه اصلی است که داخل آن کمپرسور، فیلترها، دو سیلندر و تیوب های مخصوص قرار گرفته است. هوا با ترکیب ۲۱ درصد اکسیژن و ۷۸ درصد نیتروژن به درون دستگاه کشیده شده و از فیلترهایی عبور داده می شود تا ذرات معلق و گرد و غبار و آلودگی آن حذف شود. کمپرسور دستگاه، هوا را درون یک سیلندر مخصوص فشرده می سازد که در این محل نیتروژن هوا با استفاده از یک ماده به نام پودر زئولیت حذف می شود و غلظت اکسیژن افزایش پیدا می کند.
سپس این اکسیژن تغلیظ شده توسط لوله نازال بینی یا ماسک اکسیژن به ریه بیمار منتقل می گردد. قبل از انتقال اکسیژن به بیمار، اکسیژن از داخل لیوان دستگاه اکسیژن ساز که حاوی آب مقطر است عبور داده می شود تا هوای مرطوب وارد ریه بیمار شده و تنفس بیمار راحت تر شود.
دستگاه اکسیژن ساز بسته به این که چند لیتر در دقیقه اکسیژن تولید می کند و یا این که با برق کار می کند یا با برق و باتری، دارای انواع مختلف است. به طور کلی دو دستگاه ۵ و ۱۰ لیتری بیشترین کاربرد را دارند. دستگاه ۵ لیتری توانایی تولید ۰ تا ۵ لیتر اکسیژن در دقیقه را دارد. در دستگاه ۱۰ لیتری این میزان تا ۱۰ لیتر بر دقیقه افزایش می یابد. هم چنین دستگاه های اکسیژن ساز دارای دو مدل ثابت و پرتابل هستند.
دستگاه اکسیژن ساز ثابت فقط با برق کار می کند و دارای چرخ است که در محدوده ای که بیمار مستقر است قابلیت جابجایی دارد. اما دستگاه پرتابل دارای باتری نیز است که به بیمارانی که در خارج از محیط منزل نیاز به دریافت اکسیژن دارند این امکان را می دهد که از دستگاه استفاده کنند. دستگاه پرتابل به دلیل تکنولوژی پیشرفته تر، نسبت به دستگاه های ثابت گران تر است. توضیحات بیشتر این مدل ها را می توانید در صفحه youtube فروشگاه مشاهده کنید.
انواع دستگاه های اکسیژن ساز خانگی:
دستگا های اکسیژن ساز به دو صورت اکسیژن ساز ثابت و اکسیژن ساز قابل حمل (پرتابل) برای کاربردهای مختلف موجود می باشند.
- اکسیژن ساز ثابت یا به اصطلاح اکسیژن ساز خانگی در ظرفیت های ۳ و ۵ و ۸ و ۱۰ لیتر در دقیقه تولید و عرضه می گردند (منظور از ۳ یا ۵ لیتر در دقیقه، ماکزیمم حجم و فلوی تولیدی دستگاه اکسیژن ساز می باشد.) که اکسیژن مورد نیاز بیماران را به صورت سیستم پیوسته یا Continuous تولید می کنند. با توجه به اینکه اکثر اکسیژن سازهای خانگی چرخ دارند جابجایی آنها از اتاقی به اتاق دیگر به راحتی امکان پذیر می باشد. همچنین بیماران می توانند با استفاده از سوند اکسیژن های بلند به راحتی در منزل تحرک داشته باشند.
- نوع دیگر اکسیژن ساز قابل حمل یا به اصطلاح اکسیژن ساز پرتابل می باشند که جهت استفاده بیماران در بیرون از منزل در ظرفیت های ۲ و ۳و ۵ لیتر در دقیقه تولید و عرضه می گردند که اکثراً اکسیژن مورد نیاز بیماران را به صورت سیستم Impuls تولید می کنند. در این سیستم از سنسورهای فشار بسیار حساس داخل دستگاه استفاده شده است که دم و بازدم بیمار را تشخیص داده و در هنگام دم اکسیژن را خارج و در هنگام بازدم آن را قطع می نماید این تکنیک موجب صرفه جویی در مصرف انرژی دستگاه می گردد.
تفاوت این نوع اکسیژن ساز با نوع خانگی آن در اندازه و وزن دستگاه و نیز مجهز بودن به باتری شارژی داخلی می باشد در صورت متصل بودن به برق ۲۲۰ ولت شهری و یا ۱۲ ولت فندکی اتومبیل باتری شارژی داخل دستگاه شارژ می شود تا در مواقع مورد نیاز ، برق دستگاه را تامین نماید.
چه نکاتی را پیش از خرید دستگاه اکسیژن ساز باید بدانیم؟
قیمت دستگاه:
برای خرید این دستگاه اول باید میزان پولی که می خواهید هزینه کنید را در نظر بگیرید، وقتی که بودجه خود را مشخص کنید خود به خود دستگاه هایی که در محدوده بودجه شما نیستند حذف خواهند شد.
نوع اکسیژن ساز:
باید تصمیم بگیرید و طبق نیاز خود دستگاه تهیه نمایید و کمک افراد متخصص و راهنمای خرید دستگاه اکسیژن ساز را بخواهید تا به بهترین شکل خرید خود را انجام دهید. دستگاه اکسیژن ساز دارای 2 نوع پرتابل یا همان قابل حمل و نیز ثابت است، نوع ثابت برای خانه است و برای این که بین اتاق ها جا به جا شود 2 عدد چرخ دارد. نوع پرتابل برای بیرون از خانه است زیرا هم وزن زیادی ندارد و می شود آن را حمل کرد و هم باتری داخلی دارد که قابلیت شارژ شدن دارد.
نرخ اکسیژنرسانی:
یک نکته مهم که در زمان خرید این دستگاه باید به آن توجه کنید، نرخ جریان دستگاه است. این نرخ نمایش دهنده ی سرعت رساندن اکسیژن به فرد بیمار است که بر حسب لیتر در دقیقه (LPM) اندازهگیری می شود، بعضی از این دستگاه ها دارای نرخ جریان پایین تری می باشند مثلا 250 تا 750 میلی لیتر در دقیقه و بعضی دیگر نرخ بالاتری را دارا هستند مثلا 2 تا 10 لیتر در دقیقه، در نتیجه این شاخص در دستگاه های مختلف فرق دارد.
برای این که بفهمید کدام یک از این ها برای بیمار شما سودمند است، شما از پزشک بیمار بپرسید که در هر دقیقه چه مقدار اکسیژن باید به فرد برسد.
ظرفیت دستگاهی که خریداری می کنید همیشه باید از مقدار نیاز بیمار شما بیشتر باشد، مثلا اگر فرد بیمار 3.5 لیتر در دقیقه اکسیژن مصرف می کند، دستگاهی که ظرفیت آن 5 لیتری است برای بیمار کافی است.
بیشترین نرخ این دستگاه ها 10 لیتر در دقیقه می باشد.
میزان گنجایش اکسیژن ساز:
شما با توجه به نیاز خود و با توجه به میزان مصرف اکسیژن روزانه توسط پزشک می توانید ظرفیت دستگاه خود را انتخاب و خریداری کنید.
میزان گنجایش اکسیژن سازهای خانگی با واحد لیتر بر دقیقه محاسبه می شوند، معمولاً دستگاههای ثابت دارای ظرفیتهای ۳، ۵، ۸ و ۱۰ لیتری تولید و روانه بازار می شوند و اکسیژن سازهای پرتابل با ظرفیت ۲، ۳ و ۵ لیتری وارد بازار می شوند.