سفر به شهرکرد | شهر طبیعت بکر و بناهای تاریخی
جاذبه های گردشگری شهرکرد ملقب به سوئیس ایران
جاهای دیدنی شهرکرد وجاذبه های گردشگری آن به قدری زیاد است که نمیتوان همه آنها را در یک مقاله معرفی کرد. از زیباییهای طبیعی منطقه هر چقدر که بگوییم کم است. مکانهای دیدنی تاریخی آن نیز با آنکه قدمت زیادی دارند هنوز پابرجا هستند. اگر قصد دارید به شهرکرد سفر کنید، برای شما فهرستی آماده کردهایم که تنها به بخشی از زیباییهای این منطقه را پوشش میدهد. امیدواریم از این مقاله به گردی استفاده کرده و در سفر بعدی خود حتماً از این مکانهای دیدنی بازدید کنید.
آشنایی با جاذبه های گردشگری شهرکرد
شهرکرد، مرکز استان چهارمحال و بختیاری است. جالب است بدانید شهرکرد، مرتفعترین مرکز استان ایران نیز میباشد به همین دلیل لقب بام ایران را به آن دادهاند. لقب بام ایران در بین شهرهای ایران، به فریدون کنار هم داده شده است. شهرکرد یکی از سرسبزترین شهرهای ایران است که قدمتی دیرینه دارد. قدمت این شهر زیبا طبق نظر باستان شناسان به حکومت ساسانیان و اشکانیان میرسد.
شهرکرد در گذشته به نام دهکرد نیز شناخته میشد که احتمالاً دلیل این نامگذاری حضور دامپروران چوپانان و چادر نشینان در مناطق و چمنزارهای جنوبی شهر بوده است. در دوران پیش از اسلام به تمام افراد چادرنشین و گلهدار، کرد میگفتند، به همین دلیل در گذشته به شهرکرد، دهکرد میگفتند. یکی دیگر از القاب شایستهای که برای این شهر زیبا انتخاب شده است، سوئیس ایران می باشد. طبیعت زیبا و بکر شهرکرد، باعث این نامگذاری شده است. رودهای خروشان، آبشارهای زیبا، بناهای تاریخی، بناهای دینی و ملی، همگی باعث زیبایی هرچه بیشتر این شهر شدهاند. در ادامه به معرفی ۲۳ مورد از جاذبه های گردشگری شهرکرد می پردازیم:
۱. قلعههای چالشتر
یکی از جاذبه های گردشگری شهرکرد، قلعه چالشتر یا خانه ستوده چالشتر میباشد. قدمت این قلعه به دوره مظفرالدین شاه برمیگردد. قلعه چالشتر را به اسم قلعه خدا رحم خان نیز میشناسند. معماری این قلعه بینظیر، از سبکهای ایرانی، اسلامی و اروپایی الهام گرفته است. هر بخش از این قلعه آینه کاریها و نقشهای برجستهای دارد که چشمان شما را نوازش خواهند کرد. همچنین نقاشیهایی از صحنههای شکار بهرام گور ساسانی، خوشه انگور و گل را در سر درها، ورودیها و اتاق خوابها خواهید دید. زیباترین تزیینات و گچبریها در ساخت این قلعه به کار برده شده است و نمایی هنرمندانه را به بیننده تقدیم میکند.
قلعه چالشتر شامل موزه حمام خان چالشتر و موزه مردم شناسی چالشتر میباشد. در این موزه انواع ظرفهای سفالی، مجسمههایی با لباسهای محلی، زیور آلات و ابزارهای جنگی به نمایش گذاشته شدهاند. در موزه آثار سنگی چالشتر نیز مجموعهای از سنگ قبرها، سنگ فواره ،حوض و سرستونها نگهداری شدهاند تا شما عزیزان از آنها دیدن کنید.
۲. قلعه شمس آباد
قلعه شمس آباد یا قلعه یوسف خان امیر مجاهد یکی از جاذبه های تاریخی گردشگری شهرکرد بهشمار میرود. قدمت این قلعه به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی برمیگردد. چهار برج، درشکه خانه و حمام در این قلعه ساخته شده بودند اما در حال حاضر فقط یک برج به یادگار مانده است. برج باقیمانده دو طبقه دارد که شامل بخشهای مختلفی است. راه پله موجود در آن طبقه اول را به طبقه دوم وصل میکند، همچنین در زیرزمین برج، آذوقهها ذخیره میشدند. همچنین در این قلعه ستونهایی را خواهید دید که روی آنها نقش سربازها به گونهای هنرمندانه تراشیده شدهاند.
۳. قلعه صمصام السلطنه
یکی دیگر از بناهای تاریخی شهرکرد، قلعه صمصام السلطنه است که قدمتش به دوره مشروطه میرسد. در دوره مشروطه ،نجف قلی خان، صدراعظم ایران بود که او را به نام صمصام السلطنه میشناختند و به دستور ایشان این قلعه ساخته شد. معماری به کار رفته در قلعه، در عین سادگی کمال زیبایی را دارد. گچبریهای هنرمندانه به کار رفته در این قلعه، جلوه ویژهای به این بنا داده است. متاسفانه امروزه بخشهایی از طبقه دوم قلعه تخریب شده است اما هنوز زیباییهای خودش را دارد.
۴. قلعه دزک
یکی از باشکوهترین جاذبه های گردشگری شهرکرد قلعه دزک است. این قلعه در دوره قاجار توسط امیر مفخم بختیاری ساخته شده است. زمانی که وارد این قلعه زیبا میشوید، معماری باشکوهی را در فضای داخلی خواهید دید که توجه شما را به خود جلب میکند. ایوانها، اتاقهای سهدری، حوضخانه و برجها بخشی از این قلعه را تشکیل میدهند. گچبریها و نقاشیهای شگفت انگیزی، تمامی دیوارهای قلعه را تزیین کرده است. امروزه موزه سنگی در طبقه اول قلعه دزک راهاندازی شده است که آثار استان زیبای چهارمحال و بختیاری را به نمایش میگذارد. همچنین در طبقه دوم میتوانید از انواع لباسهای سنتی منطقه در دورههای مختلف بازدید کنید.
۵. قلعه سورک
از دیگر جاذبه های گردشگری شهرکرد میتوان به قلعه سورک اشاره کرد. یکی از سردارهای جنگ در دوره قاجار به نام نصیرخان دستور ساخت این عمارت باشکوه را داده است. این قلعه معماری تماشایی دارد و در دو طبقه ساخته شده است. ستونها و طاقهای هلالی، اولین چیزی است که در طبقه دوم پیش چشمانتان ظاهر میشوند. قلعه سورک، بخشهای مختلفی دارد. در حیاط جلوی قلعه، حوضی به شکل ترنج ساخته شده است و چشمانداز قلعه به دامنههای زاگرس میباشد.
۶. قلعه جونقان
قلعه جونقان یا کاخ سردار اسعد بختیاری در دوره قاجار توسط علیقلی خان سردار اسعد ساخته شد. ایشان یکی از بزرگان بختیاری بود که قصد داشت جلسههای بزرگ ایل بختیاری را در این قلعه برگزار کند. این قلعه تاریخی معماری زیبایی دارد که از سبک معماری اروپایی الهام گرفته است. گچبریهای سرستونها، اتاقها و آجرکاری این قلعه تماشایی است. جالب است بدانید قلعه تاریخی جونقان، تنها عمارتی بود که در استان چهارمحال بختیاری موتور برق داشت. اما متاسفانه به علت بیتوجهیها و استفاده نادرست، بخشهایی از این بنا رو به تخریب میباشد.
۷. مسجد جامع شهرکرد
مسجد جامع شهرکرد یا مسجد خان به علت معماری زیبایی که دارد یکی از جاذبه های گردشگری شهرکرد بهشمار میرود. قدمت این مسجد به ۱۶۰ سال قبل میرسد. این مسجد آنقدر وسیع است که چهار ایوان و دو شبستان زمستانه و تابستانه را در خود جای داده است. معماری رواقها، ورودیها و ایوانهای مسجد جامع شهرکرد، بسیار زیبا و دیدنی میباشند. طاقها و ستونهای آجرچینی، جلوه ویژهای به هر شبستان داده است. همچنین کاشیکاریهای زیبا و جذابی که در این مسجد به کار رفتهاند، چشمان شما را نوازش میکنند. بیشتر کاشیها به رنگهای لاجوردی، فیروزهای و آبی هستند و نقشهای اسلیمی آنها را شگفت انگیز کرده است.
۸. مسجد اتابکان
یکی دیگر از قدیمیترین جاذبه های گردشگری شهرکرد، مسجد اتابکان میباشد که ۸۰۰ سال پیش ساخته شده است. اگر شما هم مشتاق هستید به سبک مسجدهای اولیه اسلامی پی ببرید، حتماً از مسجد اتابکان دیدن کنید. بخشهای مختلف این مسجد با آجر، خشت و گل ساخته شده است و منارهای ندارد.
طاقها و پنجرههای هلالی و مشبک مسجد، حس و حالی متفاوت را به شما هدیه میدهد. فضای داخلی مسجد بسیار ساده است اما ورودی آن با کاشیهای پر نقش و نگاری تزیین شده است. ورودی مسجد با طرحهای زیبایی که دارد، جزو ارزشمندترین بخشهای مسجد اتابکان بهشمار میرود. این مسجد را به اسم درب امامزاده و مسجد امام صادق علیه السلام هم میشناسند.
۹. حمام خان شهرکرد
اولین حمام ساخته شده در شهرکرد، حمام خان شهرکرد است که در دوره قاجار ساخته شد و معماری ساده اما زیبایی دارد. این حمام بخشهای مختلفی مثل سردر، سربینه، خان نشیم و خزانه دارد. سالهای پیش، حمام زنانه درست در کنار همین بنا قرار گرفته بود اما متاسفانه هماکنون چیزی از آن باقی نمانده است. به واسطه تلاشها و کمک محمدرضا خان ستوده، این حمام ساخته شد و به همین خاطر از همان ابتدا به حمام خان معروف شد. در سفرتان به شهر زیبای شهرکرد، حتما از حمام خان دیدن کنید. در نزدیکی حمام خان، دیگر جاذبه های گردشگری شهرکرد نیز قرار گرفتهاند و فاصله زیادی با حمام خان ندارند، پس میتوانید از آنها هم دیدن کنید.
۱۰. حمام درب امامزاده
حمام درب امامزاده، بنایی قدیمی از دوره اتابکان را نشان میدهد. این حمام در دورههای مختلف صفویه، زندیه و افشاریه مرمت شد. شاید برای شما هم سوال باشد، چرا نام این حمام را درب امامزاده گذاشتند، حمام درب امامزاده در کنار آرامگاه حلیمه خاتون و حکیمه خاتون قرار گرفته است. این حمام بخشهای مختلف گرمخانه، سربینه، خزینه، شاهنشین و گلخن هم دارد که میتوانید از آنها بازدید کنید.
گرمخانه حمام بسیار بزرگ است و معماری جذابی دارد، بنابراین به شما پیشنهاد میکنیم، حتما از گرمخانه حمام درب امامزاده دیدن کنید. چند سالی است که این حمام را به موزه صنایع دستی و هنرهای دستی تبدیل کردهاند و میتوانید هنگام بازدید از حمام، انواع هنرهای گلیمبافی، خاتمکاری، قفلسازی و جاجیمبافی شهرکرد را تماشا کنید.
۱۱. پل زمان خان سامان
یکی از جاذبه های گردشگری شهرکرد که در دوره صفوی ساخته شد، پل زمان خان سامان میباشد. این پل دو دهنه دارد که پهنای هر کدام به ۸ متر میرسد. حاج عبدالحسین قزوینی که صاحب روستای چمعالی بود، این پل را در دوره پهلوی مرمت کرد. امروزه سکوهایی در اطراف پل ساخته شدهاند که وقتی در کنار آنها بایستید، میتوانید زاینده رودی را که در زیر پل جاری است، تماشا کنید.
۱۲. پل خراجی
یکی از طولانیترین پلها در استان چهارمحال و بختیاری، پل خراجی است که در دوران صفویه ساخته شده است. این پل، دسترسی به روستای خراجی را ممکن میسازد. جالب است بدانید این پل ۵۴ متر طول و ۵ متر ارتفاع دارد و جالب تر است بدانید که تنها مصالح ساخت این پل آجر، سنگ و ملات بوده است و پس از گذشت سالها هنوز هم صحیح و سلامت باقی مانده است. قدم زدن بر روی پلی قدمت دار، قطعاً تجربه دلچسبی را برایتان رقم میزند.