اقتصادیبهترین های کسب و کار

مولفه های سواد مالی

سواد مالی چست | بررسی ضرورت ها و مزایا آن

سواد مالی بر طبق تعریف یونسکو شامل، توانایی مدیریت مالی خانواده، شناسایی روش‌های پس‌انداز و متعادل کردن مخارج و درآمد می شود. یکی از مهارت های مهم هر فرد مهارت مدیریت مالی خصوصا هنگام سرمایه گذاری در بورس است که برای آموزش آن باید از سنین پایین شروع کرد. در واقع این مهارت به افراد کمک می‌کند، بر طبق میزان درآمد و دارایی‌ خود تصمیمات بهتری را برای افزایش سرمایه، رفاه مالی و زندگی شخصی خود اخذ کنند. این افراد در محیط کاری خود موفق بوده و جزو افرادی که برای تحقق اهداف سازمانی تلاش می کنند، شناخته می شوند. در این مقاله از سایت لرنوین با مفهوم سواد مالی و ضرورت آن در زندگی آشنا می شویم. خواندن این مقاله به شما کمک می کند تا پول خود را بهتر مدیریت کنید.

سواد مالی چیست؟

در پاسخ به این سوال که سواد مالی چیست، می توان گفت که توانایی درک و به کارگیری مهارت های مختلف از جمله مدیریت مالی شخصی، بودجه بندی و سرمایه‌گذاری را سواد مالی می گویند. نقطه مقابل آن بی سوادی مالی است که به فقدان چنین مهارت هایی اشاره می کند. هوش و مدیریت مالی روندی ذهنی است که طی آن می‌توان مشکلات مالی‌ را رفع کرد. هوش مالی بدین معناست که شما توانایی مدیریت منابع مالی خود به نحوی که دارای امنیت مالی است را داشته باشید.

درک این مفهوم به افراد کمک می کند تا تصمیم گیری های مالی درستی انجام دهند و بتوانند با اطمینان کامل سرمایه خود را مدیریت کرده و رشد دهند. وقتی سواد مالی داشته باشید، می توانید دارایی مولد و درآمد خود را همزمان به اهداف مختلفی شامل هزینه های جاری، پس انداز، باز پرداخت بدهی و.. اختصاص دهید.

نکات کلیدی درباره سواد مالی

  • اصطلاح سواد مالی به انواع مهارت ها و مفاهیم مهم مالی اشاره دارد.
  • افرادی که سوادی در حوزه مالی دارند عموما کمتر در برابر کلاهبرداری مالی آسیب پذیر هستند.
  • پایه قوی سواد در زمینه مالی می تواند به حمایت از اهداف مختلف زندگی مانند پس انداز برای تحصیل یا بازنشستگی، استفاده مسئولانه از بدهی و اداره یک تجارت کمک کند.
  • جنبه های کلیدی سواد مالی شامل دانستن چگونگی ایجاد بودجه، برنامه ریزی برای بازنشستگی، مدیریت بدهی و پیگیری مخارج شخصی است.
  • سواد مالی را می توان از طریق خواندن کتاب، گوش دادن به پادکست ها، اشتراک در محتواهای مالی یا صحبت با یک متخصص مالی به دست آورد.

سواد مالی چیست؟ و چه چیزی را شامل می شود؟

در بالا اشاره کردیم که سواد مالی چیست. سواد مالی روش‌های ساده‌ای مانند پیگیری هزینه ‌ها و درک نیاز به خرج کردن اگر محصولی را می‌پسندیم تا ایجاد تعادل بین ارزش زمان ذخیره‌شده و پول از دست رفته، پرداخت مالیات و ارائه اظهارنامه مالیاتی، نهایی کردن معاملات ملک، و غیره بخشی از سواد مالی محسوب می شوند.

به عنوان یک انسان، از ما انتظار نمی رود که مدیریت مالی را بدانیم. اما مدیریت پول شخصی به گونه ای که بر ما و خانواده ما تأثیر منفی نداشته باشد، مهم است. در ادامه به راه های بهبود سواد مالی و مدیریت کردن صحیح آن پرداخته ایم.

چرا سواد مالی مهم است؟

توجه به این نکته مهم است که داشتن سلامت مالی خوب به معنای ثروتمند بودن نیست. بلکه به معنای آگاهی از وضعیت خود و داشتن برنامه ای برای بهبود آن است. به جای اینکه از آن غافل شوید بهتر است که از شرایط خود آگاه باشید و برنامه ای برای بهبود آن ایجاد کنید. آرامش خاطر یکی از مزایای افزایش سواد مالی است.

1- اصول اولیه سلامت مالی

    فراتر از توان خود زندگی نکنید: توصیه بر این است که بودجه‌ای تهیه کنید، از هزینه‌های ماهانه مورد نیاز خود آگاه باشید، تعیین کنید چقدر پول باقی مانده است و سپس تصمیمات عاقلانه‌ای در مورد هزینه‌های اختیاری خود بگیرید.

    در حالت ایده آل، 10 تا 15 درصد از هر چک حقوق پس انداز کنید: به محض اینکه شروع به کسب درآمد کنید و ایده خوبی از هزینه های مورد نیاز خود داشته باشید، بهترین کار این است که 10٪ تا 15٪ از حقوق خود را به صورت سیستماتیک پس انداز کنید. به قول معروف اول به خودت پول بده.

    صندوق اضطراری ایجاد کنید. توصیه می شود هزینه های سه تا شش ماهه را کنار بگذارید. صندوق اضطراری ترجیحاً به صورت نقدی باید به راحتی قابل دسترسی باشد. اینکه شما آن را به سمت وسایل سرمایه گذاری که با بازار در نوسان هستند قرار دهید ممکن است ایده خوبی نباشد.

    برای این کار حتما باید منظم باشید: برای بهبود سلامت مالی خود، باید اهدافی را تعیین کنید و برنامه خود را دنبال کنید. فواید آن در تمام جنبه های زندگی شما تأثیر خواهد داشت. مهمتر از همه، از مشاوره گرفتن از متخصصان دریغ نکنید.

2- هنوز کار برای انجام دادن وجود دارد

در مجموع، همه افراد هنوز راه درازی در پیش رو دارند، به خصوص وقتی صحبت از آگاهی افزایش سواد مالی، دانش و اهمیت فعال بودن باشد. در سال 2020، بسیاری از افراد در مدیریت پورتفولیوی خود به اصول اولیه بازگشتند. بیماری همه گیر کرونا به افزایش آگاهی در میان بسیاری از مردم کمک کرده است، حتی آن هایی که از قبل با مسائل مالی مشکلی نداشتند. همه ما مجبور بوده ایم در طول بحران، امور مالی خود را مدیریت کنیم.

به عنوان مثال، بسیاری از کانادایی ها هنوز اطلاعات کافی در مورد امور مالی ندارند. بر اساس بررسی توانایی مالی در سال 2019 کانادا، 56 درصد از کانادایی های 18 تا 34 ساله اقداماتی را برای تقویت دانش خود انجام داده اند.

3- آموزش از سنین پایین

کارشناسان این حوزه معتقدند که دانش مالی باید بخشی جدایی ناپذیر از آموزش ما از سنین پایین باشد. افزایش سواد مالی به اندازه ریاضی یا تربیت بدنی مهم است. به همین دلیل است که بانک ملی ابتکاری را با بنیاد کانادایی آموزش اقتصادی (CFEE) برای ایجاد یک برنامه سواد مالی آغاز کرد. این برنامه ها به طور خاص برای دانش آموزان دبیرستان، CEGEP و دانشگاه و همچنین برای تازه واردان به کانادا ایجاد شده است.

والدین نیز نقش مهمی در افزایش سواد مالی فرزندان خود از طریق آموزش دارند. صحبت در مورد امور مالی و پول هنوز برای بسیاری از خانواده ها تابو است. اما شما می توانید زودتر از آنچه فکر می کنید، پس انداز، بودجه و ارزش پول را به بچه ها آموزش دهید. این اولین قدم به سوی استقلال مالی است.

پیشنهاد ما این است که مشاوره بگیرید و راه کارهای افزایش سواد مالی خود را تقویت کنند. چرا که وقتی احساس می کنید کنترل دارید، سطح اضطراب کاهش می یابد. وقتی نوبت به امور مالی شما می رسد، امنیت مالی چیزی است که به سادگی نمی توانید بخرید.

دامنه سواد مالی

اگرچه مهارت‌های زیادی وجود دارد که ممکن است در زیر چتر سواد مالی قرار بگیرند، نمونه‌های معروف عبارتند از بودجه‌بندی خانوار، یادگیری نحوه مدیریت و پرداخت بدهی‌ها، و ارزیابی معاوضه بین محصولات مختلف اعتباری و سرمایه‌گذاری. این مهارت ها اغلب به حداقل دانش کاری در مورد مفاهیم کلیدی مالی، مانند بهره مرکب و ارزش زمانی پول نیاز دارند.

سایر محصولات مانند وام مسکن، وام های دانشجویی، بیمه درمانی و حساب های سرمایه گذاری خودگردان نیز اهمیت خود را افزایش داده اند. این امر درک نحوه استفاده از آن ها را برای افراد ضروری تر کرده است. سواد مالی همچنین استراتژی مالی کوتاه مدت و همچنین استراتژی مالی بلند مدت را پوشش می دهد. سواد مالی شامل دانستن اینکه چگونه تصمیمات سرمایه گذاری که امروز گرفته می شود بر بدهی های مالیاتی شما در آینده تأثیر می گذارد. این همچنین شامل دانستن اینکه کدام وسیله نقلیه سرمایه گذاری برای پس انداز برای بازنشستگی بهتر است استفاده شود.

اصول سواد مالی چیست؟

پنج اصل کلی برای سواد مالی وجود دارد. اگرچه مدل‌های دیگر ممکن است مؤلفه‌های کلیدی مختلفی را فهرست کنند، اما هدف اصلی سواد مالی آموزش افراد در مورد نحوه کسب درآمد، خرج کردن، پس‌انداز، وام گرفتن و محافظت از پولشان است.

سواد مالی چیست و باید در چه مواردی مطالعه کنید یا در مورد آن مطلع شوید؟

  • بودجه بندی و تکنیک های بودجه ریزی
  • سیستم مالیاتی مستقیم و غیرمستقیم
  • مالیات مستقیم
  • ردیابی درآمد و هزینه
  • وام و بدهی – مدیریت EMI
  • سیستم های نرخ بهره: ثابت در مقابل شناور
  • مطالعات معاملات تجاری و سازمانی
  • حسابداری و دفترداری مبتدی
  • صورت های جریان نقدی ورودی و خروجی
  • سرمایه گذاری و مدیریت مالی شخصی
  • مدیریت دارایی
  • مهارت ها و تکنیک های مذاکره تجاری
  • تصمیم گیری یا خرید
  • بازارهای مالی
  • ساختار سرمایه – وجوه مالک و وجوه قرض گرفته شده
  • مبانی مدیریت ریسک
  • اقتصاد خرد و مبانی اقتصاد کلا

در حالی که رسانه های مختلفی برای یادگیری در مورد سواد مالی وجود دارد، توصیه می کنیم که تا پایان این مطلب همراه باشید. چرا که به شما کمک می کند تا پاسخ سوال سواد مالی چیست را بیابید و اهمیت و ضرورت آن را درک کنید.

دکمه بازگشت به بالا