مراحل تشکیل زغال سنگ
زغال سنگ چیست و مراحل تشکیل ذغال سنگ چگونه است؟
مراحل تشکیل زغال سنگ چیست؟ دستگاه برش زغال چه کاربردی دارد؟ مراحل تشکیل زغال سنگ طی فرایند طولانی مدت رخ می دهد. ذغال سنگ از جمله کانی های بسیار پرانرژی بوده که آخرین مرحله تولید آن آنترسیت است و باید در مصرف آن صرفه جویی کنید. این نوع کانی بسیار باارزش بوده و در صنایع گوناگون استفاده می شود که بیشتر انرژی های جهانی را تولید می کند. به عنوان مثال از این عنصر سیاه رنگ در صنایع شیمیایی برای سوخت استفاده می کنند.
ذغال سنگ یک نوع سوخت فسیلی است که این انرژی دریافت شده از سوخت این کانی، نتیجه انرژی جمع آوری شده در گیاهان در میلیون ها سال پیش است. در این مقاله از سایت آترین صنعت طهور شما را با مراحل تشکیل زغال سنگ مرغوب، انواع زغال سنگ، شباهت مراحل تشکیل نفت و ذغال سنگ و همچنین پاسخ سوال ذغال سنگ چه کاربردی دارد؟ آشنا خواهیم کرد و فرآورده های سوختن زغال سنگ را برایتان توضیح خواهیم داد. پس اگر شما هم علاقه مند هستید تا با این ماده معدنی پرکاربرد آشنا شوید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید!
زغال سنگ چگونه تشکیل میشود؟
زغال سنگ چیست؟ در حالت کلی این کانی پرانرژی در شرایط آب و هوایی گوناگون و با توجه به گیاهان گوناگون به وجود می آید. مراحل تشکیل آن طی دو مرحله تصفیه و زهکشی است. منشا ذغال سنگ از بقایای درختان، بوته ها و بقیه گیاهان زنده در میلیون ها سال پیش به وجود می آید.
شرایط رشد این نوع گیاهان هنگامی که آب و هوای زمین ملایم و مرطوب بوده اتفاق افتاده و سپس شرایط را برای رشد سرخس های دانه دار گرمسیری و درختان بزرگ ایجاد کرده است. این نوع گیاهان بعد از خشک شدن در داخل باتلاق افتاده و به دلیل خروج اکسیژن، فسادهای بی هوازی سریع تر می شود و پیت به وجود می آید. این نوع دارای رنگ های سیاه و قهوه ای است که با پشروی دریا به زغال سنگ لیگنت تبدیل می شود.
مراحل تشکیل ذغال سنگ به ترتیب چگونه است؟
زغال سنگ؛ نام کانی سیاه رنگی است که از پسماند مواد گیاهی دوران های قدیم زمین شناسی به وجود می آید. از آن به عنوان سوخت و برای تولید گاز، کک، قطران و روغن استفاده می شود. در این میان عده ای از زمین شناسان معتقدند که ذغال سنگ کانی نیست و بخش بزرگی از جرم آن کربن است. از دیگر ترکیبات آن می توان به هیدروژن، اکسیژن، گوگرد و نیتروژن اشاره کرد. در ادامه در مورد فرایند تشکیل آن بر حسب درجه خلوص توضیح می دهیم.
1) تورب یا پیت (Peat):
در اولین مرحله تشکیل زغال سنگ چیست، می گوییم که این مرحله از اولین مراحل دگرگونی بقایای گیاهان برای تبدیل شدن به زغال سنگ است. این بخش شامل توده ای متراکمی از گیاهان است که به شکل ناقص تجزیه می شوند و به این توده ای گیاهی مرده نمی توان زغال گفت.
2) لیگنت:
ذغال سنگ قهوه ای که به عنوان پایین ترین درجه خلوص در زغال سنگ شناخته می شود؛ برای تولید انرژی استفاده می شود. این نوع بیشترین اسیب را به محیط زیست می زند و نوع شپک یا شبق آن به عنوان سنگ نیمه قیمتی استفاده می شود.
3) زغال شبه-بیتومینه:
زغال سنگ چیست، میزان خلوص آن بین لیگنت و زغال بیتومینه است و از آن برای تولید انرژی الکتریسیته استفاده می شود.
4) زغال سنگ بیتومینه:
ان نوع یک ذغال سنگ چگال بوده که سیاه رنگ یا قهوه ای تیره با نوارهای روشن و کدر است. از تقطیر آن کک که دارای کربن بالاست، به وجود می آید و همچنین برای تولید برق از آن استفاده می کنند.
5) آنتراسیت:
این نوع زغال سنگ سخت و سیاه بوده که در بین تمامی مراحل تشکیل ذغال سنگ رسیده، دارای بالاترین درجه خلوص است. آنتراسیت سیاه و براق بوده و از سوزاندن زغال سنگ Anthracite شعله آبی رنگ حاصل می شود. به این نوع coal حرارتی می گویند که دارای کمترین میزان آب و مواد فرار و بیشترین کربن است.
نحوه شکل گیری زغال سنگ:
جایی از سطح زمین که از دریاهای وسیع، کم عمق و جنگل های متراکم پوشیده شده باشد، بر اثر سیل و با گذشت زمان، گیاهان خصوصا خزه ها و جلبک ها در گل و لای دفن و فشرده می شوند؛ این گیاهان هرچه بیشتر دفن شوند تحت دما و فشار بیشتر قرار می گیرند.
در این مرحله گل و آب اسیدی از تماس گیاه با اکسیژن جلوگیری می کنند. در نتیجه تجزیه گیاه با سرعت کمتری انجام شده و گیاه می تواند بیشتر کربن خود را حفظ کند. طی سال ها باتلاقی از این گیاهان درست می شود که زغال سنگ نارس نامیده می شود.
زغال سنگ نارس منبعی غنی از ترکیبات کربنی به حساب می آید که می تواند به عنوان سوخت مورد استفاده قرار گیرد.
اگر شرایط مناسب باشد و فشار و دمای بسیار بالا وجود داشته باشد، زغال سنگ نارس طی فرایند کربونیزاسیون به زغال سنگ تبدیل می شود. در کشورهایی مانند ایرلند، روسیه و اسکاتلند از این باتلاق ها به عنوان منبع اصلی انرژی گرمایی استفاده می شود.
روش های استخراج زغال سنگ
روش استخراج معدن زغال سنگ، به زمین شناسی منطقه آن بستگی دارد. معادن زیر زمینی حدود 60 درصد از تولید زغال سنگ در جهان را تشکیل می دهند. در استخراج سطحی، استرالیا 80% تولید سطحی و ایالات متحده آمریکا 67% را شامل می شود. در کشورهای مهم تولید کننده زعال سنگ معادن سطحی رایج تر هستند.
استخراج زغال سنگ زغال سنگ را می توان از طریق معادن سطحی یا زیرزمینی انجام داد. هنگامی که زغال سنگ استخراج شد، می توان از آن به طور مستقیم (برای گرمایش و فرآیندهای صنعتی) یا برای سوخت نیروگاه های برای برق استفاده کرد.
استخراج سطحی
اگر زغال سنگ کمتر از 61 متر (200 فوت) زیر زمین باشد، می توان آن را از طریق استخراج سطحی استخراج کرد.
در معادن سطحی، کارگران به سادگی هرگونه رسوب، پوشش گیاهی و سنگی را که روباره نامیده می شود، حذف می کنند . از نظر اقتصادی، استخراج معادن سطحی گزینه ارزان تری برای استخراج زغال سنگ نسبت به استخراج زیرزمینی است. حدود دو و نیم برابر زغال سنگ به ازای هر کارگر در ساعت استخراج می شود که در معادن زیرزمینی امکان پذیر است.
اثرات زیست محیطی استخراج سطحی زغال سنگ چشمگیر است. این کار زیستگاه ها و کل اکوسیستم را نابود می کند. استخراج سطحی همچنین می تواند باعث رانش زمین و فرونشست شود. مواد سمی که به هوا، سفره های زیرزمینی و سطح آب می روند ممکن است سلامت ساکنان محلی را به خطر بیندازند.
در روش استخراج سطحی مساحت بسیار زیادی اشغال می شود و همچنین از تجهیزات بسیار بزرگی مانند بیل های مکانیکی و کامیون های بسیار بزرگ نیز استفاده می شود.
در ایالات متحده، قانون کنترل و احیای معادن سطحی در سال 1977 روند استخراج زغال سنگ را تنظیم می کند و تلاشی برای محدود کردن اثرات مضر بر محیط زیست است.
استخراج زیرسطحی
روش اتاق پایه
در روش اتاق_پایه، در شکاف معدن شبکه ای از اتاق ها را ایجاد می کنند و پایه هایی از زغال سنگ را در هر اتاق ایجاد و رها می کنند تا ریزش نکند و سپس ذخایر آن استخراج می شود. این پایه ها حدود 40% از حجم معدن را تشکیل می دهند. این امر می تواند تحت عنوان فرآیندی به اسم «عقب نشینی معدن» حاصل شود. در این فرآیند، بعد از عقب نشینی کارگران، ذخایر از پایه ها استخراج می شوند، سپس سقف سقوط می کند و در نهایت معدن متروک می شود.
روش جبهه کار طولانی
در روش جبهه کار طولانی، استخراج کامل از شکاف معدن با کمک برش های مکانیکی و تیغه برش زغال انجام می گیرد. در این روش قبل از شروع فرآیند استخراج باید برنامه ریزی دقیقی انجام گیرد تا از زمین شناسی مطلوب در همه بخش های معدن اطمینان حاصل شود. انتخاب روش استخراج معدن معمولا بر اساس ملاحظات اقتصادی صورت می گیرد. در بعضی مواقع از هر دو روش اتاق استون و جبهه کار طولانی به صورت ترکیبی استفاده می شود.
بیشتر ذخایر زغال سنگ جهان در اعماق زمین مدفون است. استخراج زیرزمینی که گاهی اوقات استخراج عمیق نیز نامیده می شود، فرآیندی است که زغال سنگ را از اعماق زیر سطح زمین بازیابی می کند (گاهی تا 300 متر (1000 فوت). معدنچیان برای رسیدن به اعماق معدن با آسانسور به پایین چاه معدن می روند و با ماشین آلات سنگینی کار می کنند که زغال سنگ را استخراج کرده و آن را به بالای زمین منتقل می کنند. اثرات زیست محیطی فوری استخراج زیرزمینی کمتر از استخراج سطحی به نظر می رسد و اضافه بار کمتری دارد، اما عملیات استخراج زیرزمینی باطله های قابل توجهی را به جا می گذارد. اغلب باطله ها سمی هستند.