سرقت ادبی چیست و چه مجازاتی دارد؟
فرض کنید شما نویسنده یک مقاله علمی ، یک شعر ادبی و یا مترجم یک اثر باشید به احتمال زیاد شما برای نوشتن و چاپ کردن اثر خود زحمات زیادی را متقبل شده اید و برای آن هزینه های مادی و معنوی زیادی کرده اید . حال اگر متوجه شوید یک نفر بدون اجازه شما اقدام به کپی کردن بخشی از نوشته های شما کرده و آن را به نام خود منتشر کرده است به احتمال زیاد سعی در توقف این وضع ناخوشایند و تنبیه مرتکب داشته باشید . به این عمل در حقوق سرقت ادبی گفته می شود و افرادی که مرتکب آن شوند مطابق مقررات قانونی مجازات می شوند . از این رو ما در این مقاله به بررسی سرقت ادبی و مجازات سرقت ادبی می پردازیم . قابل توجه ساکنان شیراز، برای گرفتن بهترین وکیل حقوقی در شیراز همراه ما باشید.
همانند ، در قانون تعریف دقیقی از سرقت ادبی نشده است با این وجود ماده 6 قانون مطبوعات به تعریف این جرم پرداخته است و بیان داشته که : ” سرقت ادبی عبارت است از نسبت دادن عمدیِ تمام یا بخش قابل توجهی از آثار و نوشته های دیگران به خود یا غیر ولو به صورت ترجمه ” علاوه بر این سرقت ادبی در ماده 23 قانون حمایت مولفان نیز مورد اشاره قرار گرفته است و آمده است که هر کس تمام یا قسمتی از اثر دیگری را که مورد حمایت این قانون است به نام خود یا به نام پدید آورنده بدون اجازه او عالما یا عامدا به نام شخص دیگری غیر از خود پدید آورنده ، نشر یا پخش یا عرضه کند ، مجازات خواهد شد . هم چنین چاپ و نشر اثری که ترجمه شده است به نام خود یا دیگری نیز در ماده 24 همین قانون جرم شناخته شده است . برای پیدا کردن بهترین وکیل شیراز به سایت مستر وکیل مراجعه کنید.
با توجه به مواد فوق می توان گفت که جرم سرقت ادبی در مواردی مختلفی مثل کپی کردن اثر دیگری به نام خود ، ترجمه اثر دیگری به نام خود ، انتشار ترجمه دیگری به نام خود و … صورت می گیرد .
مجازات سرقت ادبی
طبق تبصره 2 ماده 6 قانون مطبوعات ، مجازات سرقت ادبی معادل حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا هفتاد و چهار ضربه خواهد بود که در ماده 698 قانون مجازات اسلامی تعیین شده است . علاوه بر این ماد 23 قانون حمایت حقوق مولفان برای مشمولین این ماده مجازات حبس تادیبی از شش ماه تا سه سال را در نظر گرفته است و ماده 24 نیز مجازات حبس تادیبی از سه ماه تا یک سال را برای مرتکبین جرم سرقت ادبی مشمول این ماده در نظر گرفته است .