مزایای استفاده از دکل مهاری
دکل مهاری چیست؟ + قیمت دکل مهاری
دکل مهاری g35 دکل هایی هستند که با استفاده از سیم مهار به یک تکیه گاه مانند زمین متصل می شوند. دکل مهاری اغلب در شبکه تلفن همراه، رادیو و شبکه های رایانه ای استفاده می شوند و برای نصب بر روی پشت بام منازل و ادارات مناسب هستند. از مهمترین ویژگی دکل مهاری می توانیم به سبک بودن، کم هزینه بودن و سهولت نصب آن اشاره کنیم. دکل های مهاری مخابراتی به دسته های زیر تقسیم می شوند:
۱- دکل مهاری G25,G35,G45,G55,G65,G80 ( دکل سه وجهی )
۲- دکل مخابراتی خود ایستا ( سه وجهی)
۳- دکل مخابراتی خودایستا (چهار وجهی)
۴- دکل سه وجهی مهاری
۵- دکل های مهاری چهار وجهی
۶- دکل اینترنت خانگی
دکل مهاری یکی از انواع دکل های مخابراتی به شمار می رود که برای مقاصد مخابراتی مناسب است. دکل های مهاری توسط سیم های مهار نگه داری و مهار (بکسل) به سطح زمین یا تکیه گاهی مهار می شود. اغلب از دکل مهاری به علت بارگذاری های سبک برای نصب شبکه های رادیو، بیسیم، تلفن همراه و شبکه های کامپیوتری بکار گرفته می شود.
در ابتدا این نوع سازه در کانادا توسط شرکت ROHN تولید شد که هدف آن ایجاد یک دکل موقت بود که قابلیت جابه جایی و نصب مجدد و سریع را داشته باشد.
این نوع دکل ها در حالت های سه وجهی و چهار وجهی در اندازه های گوناگون از ۲۵ سانتی متر تا ۸۰ سانتی متر تولید می شوند.
قسمت های تشکیل دهنده این دکل ها، سکشن بدنه، کرپی، پیچ و مهره و گوشواره، صفحه تعادل، مهارکش و … است.
دکل مهاری چگونه نصب می شود؟
به طور کلی می توان گفت که فرایند نصب کردن یک دکل مثلا دکل مهاری g45 چهار وجهی؛ مهم ترین و اصلی ترین مرحله از اجرای آن می باشد؛ نصب کردن دکل هایی که وزن سبک تری دارند به نسبت دکل های سنگین وزن آسان تر می باشد، به منظور نصب کردن دکل های سبک وزن از جمله انواع مختلف دکل G35 و G45 از یک وسیله به نام جین پل استفاده می شود.
نصب کردن این نوع از دکل های مهاری به صورت کاملا دستی انجام می شود، اما به منظور نصب دکل مهاری سنگین وزنی از جمله G80 و دکل های خودایستا که از قطعات فلزی با وزن سنگین تشکیل شده اند نمی توانیم به صورت دستی و با کمک وسیله ی جین پل اقدام کنیم بلکه در این حالت استفاده از جرثقیل برای بالا بردن قطعات و اجزای دکل تا ارتفاع مورد نیاز الزامی می باشد.
ساختار دکل مهاری
همانطور که گفتیم دکل مهاری از انواع دکلهای مخابراتی به شمار میروند، از ویژگیهای این دکل میتوان به ارتفاع آن اشاره کرد که تا ارتفاع 72 متر به صورت عمود بالا میرود. این دکلها قابلیت تحمل نیروهای برشی را ندارند و نیازمند استفاده از کابلهای مهار هستند. کابلهای مهار از جنس فولاد بافته شده می باشد و با زوایای یکسان نسبت به هم در طرفین دکل به زمین متصل میشوند. وظیفه اصلی کابلها حفاظت از دکل در برابر نیروهای جانبی مانند باد میباشند. دکلهای مهاری انواع مختلفی دارند اما مهمترین آن ها G35, G45 است.
نوع دکل مهاری — حداکثر ارتفاع قابل نصب
G35 میلگرد ۸ 15 متر
G35 میلگرد 10 30 متر
G45 —- 45 متر
G45 چهار وجهی 60 متر
مشخصات فنی دکل مهاری
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، این نوع دکل به واسطه وزن و همچنین هزینهی نصب نسبتاً مناسبی که دارد، عموماً در سقف منازل، کارخانهها، سوله و غیره از آن استفاده میشود. بهتر است بدانید که امکان ساخت و تولید دکل مهاری در کارگاههای ساده و با امکانات ابتدایی نیز وجود دارد. همچنین امکان تهیه دکل به صورت قطعات از پیش ساخته شده نیز وجود دارد. در این مورد باید کیفیت ساخت قطعات و مهندسی ساخت آنها به دقت مورد بررسی و توجه قرار گیرد. هر قسمت از دکل مهاری که اصطلاحاً سکشن (Section) نامیده میشود، حدوداً 3 متر طول دارد.
از این رو با هدف افزایش استحکام و پایداری در آنها، هر سکشن حاوی 8 ردیف پله نیز هست که برای جلوگیری از زنگ زدن و اکسایش با مواد گالوانیزه پوششدار شده است. در این مبحث از قیمت دکل مهاری بهتر است به این نکته نیز توجه کنید که G35 یکی از پراستفادهترین انواع دکل مهاری محسوب میشود که با لوله سایز 3 و در دو مدل A و B که با میلههای شماره 8 و 10 به هم متصل شدهاند، ساخته و پرداخته میشود. از این نوع دکل مهاری در ارتفاعات کمتر از 90 متر هم میتوان استفاده کرد و همچنین در هر سکشن نیز با هدف پایداری دکل، از کابلهای مهاری که بکسل نامیده میشوند، استفاده میشود.
استاندارد نصب دکل مهاری
یکی از مهمترین مباحث در قیمت دکل مهاری بحث نصب و راه اندازی یک دکل مهاری است. در هنگام نصب آن به خصوص در مکانهای شلوغ شهری که احتمال سقوط دکل نیز وجود دارد، بهتر است از کارشناسان فنی و متخصص در این کار استفاده شود تا به این ترتیب از بروز خسارات احتمالی جلوگیری شود. در ادامه به نکاتی که باید در حین نصب به آن توجه شود، اشاره خواهیم کرد.
- در مراحل مرتبط با جوشکاری حتماً اطمینان حاصل نمایید تا عصائیهای دکل به تیرآهن به خوبی جوش داده شوند.
- برای دکل دارای بیش از 3 سکشن، باید پایه اصلی را در یک مکان مناسب جوش دهید.
- حتما در طول فرآیند جوشکاری، اتصالاتی که جوشکاری شدهاند را تست کرده و از یک ضد زنگ مناسب و با کیفیت استفاده کنید.
- از سیم بکسل خشک استفاده کنید تا با انعطاف کمتری که دارد به ایستادگی، استقامت و ثبات دکل کمک کند.
استاندارد طراحی دکل های مخابراتی (EIA-RS-222-F) باید طبق دستورالعمل های آیین نامه زیر باشد که شامل مفاد زیر است:
آیین نامه ۲۸۰۰ IRAN:
بازدید هر شش ماه یک بار جهت مشاهده از زنگ زدگی یا ترک، برای دکل هایی با ارتفاع بیش از 12 متر باید پایه ها تراز و جوشکاری شوند. تست محل جوشکاری بعد از جوش زدن، استفاده از مهار کش های متناسب با متراژ دکل، خشک بودن جنس بکسل و عدم استفاده از مدل کنفی، تست دکل توسط کارشناس مربوطه و بررسی تراز بودن قسمت های مختلف دکل انحام گیرد تا استانداردهای مروبط به نصب دکل های مهاری انجام گیرد.
اجزای دکل مهاری
- سکشن: تشکیل شده از لوله، میله گرد و پیچ هستند. ساختار میلگرد های دکل مهاری از نوع بدون آج ساده است. ارتفاع هر سکشن سه متر می باشد، ضخامت لوله و میلگردها با توجه به ارتفاع دکل محاسبه می شود اتصال لوله و میلگرد دکل های مهاری توسط جوشco2 انجام می شود.
- ورق آهنی کف
- سیم مهار: جهت حفظ پایداری دکل های مهاری در هنگام وزش باد استفاده می شود و جنس آن از فولاد مقاوم است که مقاومتش حدود ۵۰۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشند.
- مهار کش: مهار کش که به آن پیچ تنظیم دوطرفه نیز گفته می شود برای تنظیم کشش سیم مهار استفاده می شود.
- کرپی: برای نصب کرپی، سیم مهار خم خورده و اورلپ به طول ۵۰ سانتی متر برای آن در نظر گرفته می شود سیم مهار با استفاده از دو تا سه کربی به خودش متصل می شود.
- گوشواره: جهت افزایش شعاع خم سیم مهاری و عدم اتصال مستقیم آن به انکر راد استفاده می شود، عامل افزایش طول عمر سیم مهار است و از آسیب احتمالی در محصل اتصال به سیم مهار جلوگیری می کند.
- تاج: تاج روی بلندترین نقطه دکل مهاری نصب می شود و روی آن سیستم صاعقه گیر یا روشنایی نصب می کنند.
- تسمه کمربندی
- پیچ و مهره
هزینه ی خرید و نصب کردن یک دکل چقدر است؟
به طور معمول دکل های مهاری نوع G35 و G45 از پرفروش ترین انواع دکل های مهاری هستند که به سبب وزن سبک و آسان تر بودن فرایند نصب و اجرای آنها بیشتر از انواع دیگر دکل ها در بازار فروش مورد استقبال قرار گرفته اند؛ به طور تقریبی می توان گفت که قیمت خرید و فروش دکل مهاری برای انواع G45 و G35 حدود سیصد و هشتاد تا چهارصد و پنجاه تومان است و قیمتی که به منظور نصب و اجرای این دکل ها برآورد شده است به طور تقریبی به ازای هر یک متر معادل هفتاد تا هشتاد هزار تومان یا بالاتر از این مقدار (بستگی به نوع دکل دارد) خواهد بود.
دکل های مهاری زیر مجموعه ای از دکل های مخابراتی هستند. در ساخت، هزینه نصب و راه اندازی دکل مهاری رعایت استاندارها و اصول مهندسی برای جلوگیری از تلفات آتی بسیار مهم است.